VISITE Film Festival: Rosine Mbakam

Za 14 augustus 2021
20:30

Dit programma legt zich toe op twee filmmakers afkomstig uit Kameroen, die op geheel eigen wijze de liefde voor hun moeder en de culturele verschillen tussen Kameroen en Noordwest-Europa in beeld brengen.

Les deux visages d’une femme Bamiléké

Rosine Mbakam (2017, 76’)
Na haar filmopleiding in België keert Rosine Mbakam met haar zoontje en een camera terug naar Kameroen om licht te schijnen op een donker stuk uit haar herinneringen. Vrijgevochten van haar traditionele opvoeding en nu zelf moeder ziet ze het leven van de Kameroense vrouw met nieuwe ogen. In gesprekken tussen moeder en dochter vertelt mama Bamiléké over haar uithuwelijking, leven met een tweede vrouw in het gezin, het eindeloze werk op de markt en het onderduiken in de jungle voor de Franse bezetters. Ondanks dit lijden vindt Mbakam een positieve noot: de vakbond van vrouwen die elkaar in (financieel) zware tijden bijstaan. Mbakam laat de gezichten van deze georganiseerde vrouwen zien en viert op deze manier hun kracht.

+

Les empreintes Douloureuses

Auguste Bernard Kouemo Yanghu (2015, 18’)
Nathalie is een jonge Franse vrouw afkomstig uit Kameroen die worstelt met haar uiterlijk. Wanneer Nathalie’s moeder Josette bij haar in Toulouse verblijft, komen hun culturele verschillen boven water drijven. Het is dan ook tegen Josette’s wil dat Nathalie toch besluit om een neuscorrectie te ondergaan.