Wat is Het Bos?

Het Bos is een artistiek huis in een stad, een artistieke broedplaats waar kunst, sociale betrokkenheid en ontmoeting centraal staan.

Het Bos geeft, in nauwe samenwerking met een breed netwerk van partnerorganisaties en individuen, vorm aan een urgent en relevant programma.

Het Bos voorziet in ruimte voor repetities en residenties; voor concerten, voorstellingen en exposities; voor debatten, publiekskeukens, een bar en jongerenateliers.

Het Bos kiest voor vernieuwing, durf en experiment. Het ziet schoonheid in verschil en betrekt bij haar huis een veelheid aan culturen.

Als u op de hoogte wil blijven en wekelijks het meest up to date programma in uw mailbox wil ontvangen, schrijf u dan onderaan deze pagina in op onze nieuwsbrief.

Het Bos is een Jeugdcultuurcentrum ondersteund door de Stad Antwerpen en een multidisciplinaire Kunstenwerkplaats ondersteund door de Vlaamse Gemeenschap.

Praktisch

HET BOS

Ankerrui 5–7
2000 Antwerpen
www.hetbos.be
BTW: BE 0464 93 10 94

Meewerken aan Het Bos

Het Bos groeit en bloeit bij de gratie van een groep groothartige vrijwilligers. Je vindt hen aan bar en inkom, maar ook naast, achter en onder ons podium, in de redactie van onze publicaties, in de Boskeukens, Boslabs, in het hele land, leurend met posters en flyers, vrijuit de blijde boodschap joelend. De vrijwilligers van Het Bos zijn de steunpilaren van ons huis, de peper in de schone reet van onze welriekende werking.

De vrijwilligers van Het Bos vormen een warm en woelig nest waarin ruimte is voor eigen initiatief, voor technisch onderricht en eeuwigdurende vriendschap.

Het Bos is immer op zoek naar vers vrijwilligersbloed. Bosfanaten met een missie, geniale geesten die graag deel uitmaken van ons glorieuze gezelschap: rep u met een ranzige rotvaart naar uw mailbox en stuur uw gelofte naar:


Wat doen vrijwilligers in Het Bos?

CONCERTEN EN FEESTJES Bediening van bar, kassa en stempelkussens, beroering van licht- en draaitafels, bereiding van vegetarische haute cuisine voor uitgehongerde artiesten…

COMMUNICATIE Citytripping voor verdeling van flyers en posters, aanscherping van hun fotografische vaardigheden in de meest uitdagende lichtomstandigheden, ontwerping van unieke posters voor concerten, exposities en vanalleswats.

BOSLABS Begeleiding van artistieke workshops voor jongeren op woensdagnamidding.

THEATERZAAL Ontvanging van publiek, bemanning van de inkomkassa en all-round helping bij de voorbereiding van een theater- of filmvoorstelling.

Als lid van ons vrijwilligersteam krijg je een vergoeding in de vorm van drankbonnen, virtuele tickets en overdosissen onbetaalbare gezelligheid van een kolonie nachtelijke zeerobben. Ping!

Contact

Om Het Bos te contacteren gebruikt u een van onderstaande mailadressen. Alle vragen en voorstellen worden gelezen en in team besproken en beoordeeld.

Voor concert voorstellen: concerts@hetbos.be

Voor andere programma-ideeën: programma@hetbos.be

Voor alle vragen omtrent de Boskeuken: boskeuken@hetbos.be

Voor alle vragen over Boslabs: boslabs@hetbos.be

Meehelpen in Het Bos: annelies@hetbos.be

Pers: joery@hetbos.be

Voor al het overige: info@hetbos.be

Missie

Het Bos is een ruimte midden in de stad Antwerpen, waar de wereld vanuit een artistieke bril bekeken wordt.

Het Bos vertrekt vanuit kunst omdat ze niet anders kan en omdat kunst de enige plek lijkt waar je over alles kan nadenken, dwars door specialismen en maatschappelijke sectoren heen.

Het Bos is een ruimte voor ontmoetingen tussen mensen die op verbeeldingsvolle wijze over de maatschappij nadenken.

Het Bos is een autonome plek middenin de stad die bewust verbindingen zoekt met de stad, haar inwoners en bezoekers.

Het Bos is een soms bevreemdende plek die tegelijkertijd geruststelt, verwarmt en voedt. Het is geen eenduidig huis met één methodiek en sfeer. Het herbergt verschillende kamers en culturen. Het Bos gelooft dat artistiek werk niet gecreëerd en geapprecieerd wordt vanuit één enkele biotoop.

Het Bos is niet één plek. Het is een netwerk van wisselende plekken, mensen, stromingen en dynamieken in de wereld. Het Bos is lokaal verankerd in de stad, maar heeft internationale uitstraling door haar artistieke netwerk en uitgesproken karakter.

Het Bos biedt onderdak aan verschillende activiteiten, diensten, subgroepen en functies. Het Bos huisvest een concertzaal, cafépraat, deugnieterij en bloedserieuze creatie. Het brengt boomhutkunst en moestuinkoken, inhoudelijke en artistieke kruisbestuivingen, maar ook gedeelde ruimtes, kunstknutselboeken en onderbelichte denkpistes.

Het Bos is niet bang voor verschil of dingen die afwijken. Het Bos ziet daar net schoonheid en verhaal in.

Samenwerking is voor Het Bos een evidentie, een principe en een noodzaak. Het Bos deelt graag en leert graag bij van een andere expertise.

Het Bos wil een plansmeedplek zijn waar mini-revoluties het licht zien.

Het Bos is een experiment op zichzelf.

Duurzaam denken en handelen is voor Het Bos al bijna 20 jaar een natuurlijke staat.

Het Bos, ruimte voor kunstenaars.

Vanuit artistiek kijken en denken is het bieden van ruimte voor kunstenaars een even essentieel als logisch ding.

Het Bos biedt plaats aan artiesten, bricoleurs, denkers en doeners van verschillend allooi. Alle stijlen zijn welkom maar Het Bos heeft een voorliefde voor hybride en trans disciplinaire projecten met een hoek af, stinkende schoonheid, uitvinders, obsessies, passie en radicaliteit in alle richtingen.

Het Bos denkt niet in disciplines. Het Bos vertrekt van het verhaal en het idee van de artiest.

Het Bos is er voor jonge kunstenaars, mensen aan het begin van een artistiek parcours. Het Bos kiest voor vernieuwing, durf en experiment.

Het Bos is een moederhuis voor artiesten met al enige naam; artiesten met een boeiend parcours, een andersoortig nevenproject, of nood aan herbronning.

Het Bos kijkt open, maar altijd kritisch.

Het Bos is een plek waar los van het klassieke denken en los van prestatiedruk gewerkt kan worden. Dit zowel in stilte en rust als open en bloot.

Het Bos vindt confrontatie met het publiek belangrijk. De waarde van een werk wordt mede bepaald door wat het teweeg brengt bij een publiek. (Dat denkt Het Bos)

Kunst van Het Bos is niet vrijblijvend. (Dat hoopt Het Bos)