Interview met Christel Kumpen en Koen Vandenhoudt (Sound In Motion)

achtergrond: Visitations III

Op 9, 10 en 11 september van het gezegende jaar 2021 krijgen we bezoek van Sound in Motion. Deze muzikale avonturiers bezetten Het Bos al eerder met gesmaakte Oorstof concerten, maar huizen deze keer in de concertzaal met Visitations III. Om de nietsvermoedende Bosbezoeker wat duidelijkheid te verschaffen en omdat we zelf ook wel eens exact willen weten hoe de vork aan de Sound in Motion-steel zit, legden we ons oor te luister bij de organisatie.

Hallo, Sound in Motion. Hoe, wat, wie en waarom?

Sound in Motion bestaat sinds eind de jaren tachtig maar is in de huidige vorm actief sinds 2011.
Sound in Motion is de overkoepelende naam van onze werking waaronder we vier specifieke pijlers ontwikkelden: de nomadische concertreeks Oorstof, de residentiereeks Visitations, het jaarlijkse tweedaagse Summer Bummer Festival en ons platenlabel Dropa Disc.

Elke pijler heeft genre-overschrijdende improvisatie en experiment als gemeenschappelijk deler én ambieert ondersteuning en presentatie van lokale en Belgische muzikanten in een internationaal kader. Daarnaast werken we voornamelijk op locatie bij één van onze vele partners.

Oorstof is een nomadische concertreeks met partners als De Studio, Trix, Zuiderpershuis, Het Vleeshuis, Het Bos en sinds kort ook Rataplan. Al werkten we ook al samen met AB (salon) en Les Ateliers Claus in Brussel en Kaap in Oostende. Internationaal smeerde, we onze oren bij pakweg Paviljoen Ongehoorde Muziek in Eindhoven of OCCII in Amsterdam, Stichting Doek in Amsterdam, Blow Out Festival in Oslo of Elastic, Option en Constellation in Chicago enzovoorts.
Het betreft veelal concerten van artiesten die voor het eerst in België of Europa spelen in unieke combinaties en vaak in double bill met lokale en Belgische muzikanten.

Visitations is een residentiereeks. Afhankelijk van de invalshoek gaan we in zee met deze of gene partner. In 2021 zijn dat Trix, De Studio, Het Bos en Rataplan. De partners variëren afhankelijk van de invalshoek, maar even goed spelen dingen as specifieke akoestische noden een rol in onze partnerkeuze.

Visitations brengt muzikanten gedurende enkele dagen samen en stelt scherp op kruisbestuivingen, gelijkenissen, dan wel verschillen tussen muzikanten uit verschillende windstreken. Daaraan koppelen we dagelijks een toonmoment/concert.

We organiseerden eerder al kleinschalige residenties en kregen steevast van de deelnemende muzikanten te horen dat ze dergelijke mogelijkheden te weinig krijgen. Het was uiteindelijk de expliciete vraag van de Amerikaanse saxofonist Ken Vandermark en zijn jonge groep Marker om samen te werken met de Belgische artiesten Farida Amadou, Stan Maris, Hanne De Backer en Audrey Lauro die Visitations in een stroomversnelling heeft gebracht.

Voor de derde editie van 2021 in Het Bos werken we met een groep muzikanten uit Libanon die al jaren actief zijn in de wereld van de improvisatie, maar ook niet vies zijn van kruisbestuivend gemusiceer zoals bijvoorbeeld op-tempo Egyptische Chaabi.

Sharif Sehnaoui, Raed Yassin en Mazen Kerbaj organiseren al jaren het Irtijal Festival in Beirut dat net als Sound in Motion een sterke focus heeft op improvisatie, freejazz en experiment. Raed Yassin stond met Praed al eerder in Het Bos in 2018 en speelde met die band onlangs nog een erg opzwepende set op Summer Bummer Festival. Die flexibiliteit en muzikale openheid leent zich uitermate voor een Visitations-editie met Antwerpse muzikanten die zo mogelijk nog breder gaan in hun muzikale belevenis, volop improviseren maar nooit vergeten te grooven. Elko Blijweert, Jeroen Stevens, Milan Warmoeskerken en Simon Beeckaert hebben al een band met Het Bos sinds de eerste stappen werden gezet in Scheld’apen. Het was dus niet meer dan logisch om deze Visitations in Het Bos te laten doorgaan.

Het Summer Bummer Festival is een tweedaagse sublimatie van onze hele werking. Jong, oud, internationaal en lokaal samen op een podium. De jongste muzikant op het Summer Bummer podium was dit jaar 11 jaar, de oudste telde 78 lentes. Er was tevens een gratis luik met workshops voor families rond experimentele muziek en improvisatie, films en platen/labelbeurs. De eerste bezoekers kwamen overigens uit Stockholm en Berlijn wat fijn is om te horen. In enkele van de meest gesmaakte concerten - met artiesten uit Noorwegen, Bolivia, Verenigde Staten en Nederland - speelden de Belgen Hanne De Backer, Jonas Cambien, Joachim Badenhorst, Farida Amadou en Floris Vanhoof een hoofdrol. Grid Ravage, een groep die op vraag van Summer Bummer in 2019 voor het eerst concerteerde, sloot de recentste editie af met een verpletterend concert.

Ons platenlabel Dropa Disc is een verlengstuk van Sound in Motion, de Oorstof-concertreeks, de Visitations-residenties en het Summer Bummer Festival. Het label brengt releases uit van uitzonderlijke concertenregistraties tijdens initiatieven ontwikkeld door Sound in Motion. In het najaar verschijnt de dubbel lp M.A.N. - B.A.N. van Farida Amadou en Steve Noble in trio met respectievelijk Thurston Moore (Sonic Youth) en Peter Brötzmann, opgenomen tijdens het Summer Bummer Festival in 2019 en het debuut van Grid Ravage dat tijdens de lockdown werd opgenomen in de Trix Studio.

VISITATIONS III - donderdag 9, vrijdag 10 & zaterdag 11 September 2021 in Het Bos.

https://soundinmotion.be/events/visitations/
Alles omtrent Sound in Motion: https://soundinmotion.be