Bioluminus: Rave - Lumley - Govaert + Audrey Lauro - Luis Lopes - Tom Malmendier

Do 15 februari 2024
19:00

Het uit Amsterdam afkomstige trio Bioluminus wist met zijn eerste release op Doek RAW lovende kritieken te ontlokken van Allaboutjazz.com, JazzNu en Nieuwe Noten, die de muziek omschreven als “vergelijkbaar met de dynamiek als een Evan Parker-concert” en de groep bestempelden als “een eigentijds juweeltje“.

ENG

BIOLUMINUS: ADA RAVE – AARON LUMLEY – ONNO GOVAERT

With their self-titled release, out on Doek RAW, Amsterdam-based trio Bioluminus sparked some raving reviews at Allaboutjazz.com, JazzNu and Nieuwe Noten, describing their music as “having a similar momentum as an Evan Parker performance” and labeling the group “a contemporary gem”.

Bioluminus is indeed a combustion machine of musical ideas and interaction, featuring the Argentinian tenor saxophonist Ada Rave, Canadian double bass player Aaron Lumley and the Dutch drummer Onno Govaert, three key players of the Amsterdam scene. Rave’s tenor playing has always boasted a voluminous tone and great control over extended techniques, but this trio allows her to emphasize her melodic and harmonically based playing which is full of grit and vigor, to say nothing of the rhythmic interplay between her, Lumley and Govaert. This could be called energy music, but just as fittingly be described as deep listening music.

AUDREY LAURO – LUIS LOPES – TOM MALMENDIER

The coming together of Audrey Lauro, Luis Lopes and Tom Malmendier, is a brand new chapter in the respective artists’ career. Having all connected individually at some point in recent years, this is their first collaboration as a trio.

French alto saxophonist Lauro has been a steady force in the Brussels’ creative music scene for two decades, playing in bands like Lauroshilau, La Nuée, Dark Ballads, C-IME and performing alongside artists such as Steve Noble, Lia Kohl, Ken Vandermark, Alison Blunt and Maggie Nichols. Her adventurous alto playing perfectly matches Lopes’ unhibited guitar style. Known for his work the European/American Humanization 4tet, his Lisbon Berlin Trio and the colourful quartet Bonbon Flamme, Lopes continues to make an impression with his tremendous electric sound. Drummer Tom Malmendier from Liège has been on stages all accross Europe, including the Météo and Music Unlimited festivals. His projects include Les Marquises (his duo with Emilie Škrijelj) and collaborations with Mike Ladd and Fred Frith.

NL

BIOLUMINUS: ADA RAVE – AARON LUMLEY – ONNO GOVAERT

Het uit Amsterdam afkomstige trio Bioluminus wist met zijn eerste release op Doek RAW lovende kritieken te ontlokken van Allaboutjazz.com, JazzNu en Nieuwe Noten, die de muziek omschreven als “vergelijkbaar met de dynamiek als een Evan Parker-concert” en de groep bestempelden als “een eigentijds juweeltje“.

Bioluminus is inderdaad een vat vol muzikale ideeën en interactie, met de Argentijnse tenorsaxofonist Ada Rave, de Canadese contrabassist Aaron Lumley en de Nederlandse drummer Onno Govaert, drie belangrijke spelers in de Amsterdamse scene. Rave’s tenorsax beschikte altijd al over een volumineuze toon en grote controle over onconventionele technieken, maar dit trio stelt haar in staat om haar melodische en harmonisch gebaseerde spel te benadrukken, dat vol gruis en kracht is, om nog maar te zwijgen van het ritmische samenspel tussen haar, Lumley en Govaert. Men zou het energieke muziek kunnen noemen, maar net zo goed deep listening music.

AUDREY LAURO – LUIS LOPES – TOM MALMENDIER

Het samenkomen van Audrey Lauro, Luis Lopes en Tom Malmendier is een gloednieuw hoofdstuk in de carrière van deze respectievelijke artiesten. Nadat ze de afgelopen jaren allemaal individueel met elkaar connecteerden, is dit hun eerste samenwerking als trio.

De Franse altsaxofoniste Lauro is al twintig jaar een vaste kracht in de creatieve muziekscene van Brussel. Ze speelt in bands als Lauroshilau, La Nuée, Dark Ballads, C-IME en stond op een podium met musici als Steve Noble, Lia Kohl, Ken Vandermark, Alison Blunt en Maggie Nichols. Haar avontuurlijke spel op altsax past perfect bij de ongeremde gitaarstijl van Lopes. Bekend van zijn werk met het Europees/Amerikaanse Humanization 4tet, zijn Lisbon Berlin Trio en het kleurrijke kwartet Bonbon Flamme, blijft Lopes indruk maken met zijn stevige elektrische sound. Drummer Tom Malmendier uit Luik stond reeds op podia in heel Europa, waaronder de festivals Météo in Mulhouse en Music Unlimited in Wels. Zijn projecten omvatten Les Marquises (zijn duo met Emilie Škrijelj) en samenwerkingen met Mike Ladd en Fred Frith.

ISM SOUND IN MOTION