Sterf! memento mori - Sana Magha

Do 11 mei 2023
20:00

performance in teken van het Vruchtbare Grond festival

20h00 - 20h30 in de theaterzaal

“Sterf! memento mori” is een performance geïnspireerd op de middeleeuwse dodendans traditie. De performance bestaat uit poëzie, dans en soundscapes die in elkaar overvloeien en samen hun geheel vormen. Terwijl de poëzie en dans elkaar afwisselen, op elkaar inspelen of samen kunnen vallen, blijft de soundscape als een constante door de performance heen klinken.

De middeleeuwse dodendans traditie of “Danse Macabre” is het geloof dat uiteindelijk de Dood iedereen tot zich zal roepen ongeacht status en mee zal nemen in zijn dans. Dit thema blijft doorheen de geschiedenis terugkomen, zij het in verschillende vormen. Maar in de middeleeuwen leek dit geloof zelfs een fysieke vorm aan te nemen: dansepidemieën. Uit het niets zou iemand onbedwingbare bewegingen beginnen te maken na verloop zouden andere mensen mee gaan in deze dans tot er een ware dansmanie ontstond. Soms stopten deze pas wanneer de dansers er dood bij neervielen.

Zoals in het middeleeuwse dodendans geloof ligt er ook in de performance geen focus op het leven na de dood. Het gaat er enkel over dat uiteindelijk de Dood zal roepen. Geïnspireerd door dit geloof ben ik eerst vanuit de poëzie beginnen werken om pas vervolgens dans en soundscapes naast elkaar te maken. Het is de eerste keer dat ik zelf echt een werk maak en toon, maar ik hoop verder te kunnen blijven gaan.