Extra Academy: Alexis Blake

Do 04 mei 2023
19:00

Extra Academy organiseert een open programma van lezingen, performances, workshops en screenings rond artistieke praktijk, reflectie en onderzoek. Het platform is er een waarbij deelnemers kennismaken met praktijken en visies die niet of nauwelijks in de media of het kunstonderwijs aan bod komen. Zo ambiëren ze een veel ruimer beeld te scheppen van de gelaagdheid en rijke complexiteit van wat een hedendaagse artistieke praktijk kan betekenen in dialoog met o.a. kunsthistorische, socio-politieke, filosofische en economische implicaties.

Alexis Blake’s multidisciplinary practice coalesces visual art, performance and dance. She investigates the way in which the body is represented and treated as an archive, which she then critically examines, disrupts, and re-negotiates. Her work directly engages with the representation and subjectification of women’s bodies while activating them as sites and agents for socio-political change. In doing so she creates languages of resistance and spaces to expose and elude systems of power.

Blake received an MA in Fine Art from Piet Zwart Institute, Rotterdam (2007) and was an artist-in-residence at WIELS, Contemporary Art Centre, Brussels (2020+2021), the Delfina Foundation, London (2016), Jan van Eyck Academie, Maastricht (2014–15), Fondazione Antonio Ratti with Yvonne Rainer (2015). Her work has been presented at numerous locations, such as: Stedelijk Museum Amsterdam, Holland Festival (Amsterdam), 1st Riga Biennial (Riga, Latvia), BOZAR (Brussels), Performatik19 (Brussels), IMMA – Irish Museum of Modern Art (Dublin), Rijksmuseum (Amsterdam), British Museum / Block Universe Performance Festival (London), TENT (Rotterdam), ExtraCity (Antwerp) and La Triennale di Milano XXI (Milan). She is the winner of the Dutch art prize, Prix de Rome 2021.