Grondstof: Onder Het Maaiveld

Vr 31 maart 2023
18:00


food/filmscreening ism Rico, Grof & The Food Hub

Grondstof biedt stof tot nadenken over de grond van de zaak.

Onder het maaiveld (2023) – Mark Verkerk en Ignas van Schaick

Nog zestig keer oogsten, dan is het op. Het herstelvermogen van het bodemleven werd vorige eeuw ingeruild voor kunstmest en chemische bestrijdingsmiddelen. Dat hielp om onze oogsten te maximaliseren, maar putte onze bodems uit en maakte ons voedselsysteem kwetsbaar voor de groeiende klimaatcrisis. Als we zo doorgaan, zijn onze landbouwgronden over zestig jaar op.

En dat terwijl er onder onze voeten een gemeenschap schuilgaat vol planten, schimmels en bacteriën die precies weten hoe ze voor de bodem moeten zorgen. In één schep grond zitten meer micro-organismen dan er mensen zijn op aarde. Hoe kunnen we ons weer verbinden met die minuscule schepsels die voor ons voedsel en ecosysteem zorgen?

Onder het maaiveld zoomt in op die wonderlijke wereld ondergronds: We botsen op wormen, nematoden, mollen, mijten, pantoffeldiertjes, kevers, cicaden woelmuizen en ander ondergronds gezwam.

Voorafgaand aan de film kun je een vegetarische maaltijd eten in de Boskeuken.
incl. mandarijnenijs van Otark 🍊

Grondstof is een driemaandelijks film- en discussieprogramma ism RICO, Grof en The Food Hub over kleine wezens en grote verbanden binnen onze voedselketen. We brengen boeren, beesten en buitenlui in beeld en gaan met hen in gesprek over de toekomst van onze landbouw.

TIMING
18u00 Boskeuken
20u00 Filmvertoning + nagesprek

TICKETS
film: 7,50,-
boskeuken: 12,50,-
film + eten: 20,-

Wil je zeker zijn van een plekje voor de film en/of Boskeuken?
Reservatie film: per email: info@ricolab.be
of hardcopy tickets te koop in RICO (Cogelsplein 26, 2100 Deurne) aan 7,5€ cash
Reservatie Boskeuken: info@ricolab.be of waai de avond zelf binnen in HetBos vanaf 18u, zo lang de bordjes strekken.. > terplekke te betalen aan 12,5€ (cash of payconiq).