VISITE Film Festival: Collectif Faire-Part

Zo 14 november 2021
20:30

Aire

Collectif Faire-Part (2021, 13’)
In 2019, reisden filmmakers Paul Shemisi en Nizar Saleh van Kinshasa naar Frankfurt voor de vertoning van hun nieuwe film. Tijdens een tussenstop in Angola werden ze tegengehouden aan de luchthaven, omdat de luchtvaartmaatschappij hun documenten niet vertrouwde. Terwijl Paul en Nizar dachten dat ze naar een hotel geleid zouden worden, waar ze tot hun terugvlucht zouden verblijven, bevonden ze zich plots in een detentiecentrum voor illegalen. In deze kortfilm, bieden de getuigenissen een inzicht in de onmogelijkheid voor Congolese kunstenaars om zorgeloos en veilig te reizen, terwijl de beelden adembenemende uitzichten vanuit een vliegtuigraam tonen.

OK

Helga Davis & Anouk De Clercq (2021, 5’)
In de zomer van 2020, op het hoogtepunt van de Black Lives Matter protesten in haar land, schreef Helga Davis een tekst die haar pijn, haar wanhoop en ook haar hoop voor de toekomst uitdrukken. Na meegewerkt te hebben aan Helga Humming (2019) en One (2020), werd de tekst het uitgangspunt voor een nieuwe film en een eerste werk, mede ondertekend door Helga Davis en Anouk De Clercq. OK onderzoekt de relaties tussen Zwart en Wit en zoekt naar de essentie van samenwerking en zorg voor de ander.

One

Anouk De Clercq (2020, 6’)
One is een film, een performance, een 21ste-eeuws protestlied, een oproep tot actie, een eed, een verbintenis, een plechtige onderneming, een oproep tot bewustzijn, een instructie, een standpunt tegen hersenloosheid en afleiding, een kunst van grenzen, een actieve stilte, een moeilijke liefde. En een uitnodiging. Om te drinken van de vitaliteit van het leven op alle niveaus. Om complexiteit te omarmen en onze wereld te verzorgen met een bijpassende levendigheid van gevoel.

Cycles

Zeinabu Irene Davis (1989, 17’)
Rasheeda Allen wacht op haar maandstonden, een staat van verwachting die alle vrouwen kennen. Gebaseerd op Caribische folklore, maakt dit uitbundige experimentele drama gebruik van animatie en live-actie om een filmtaal te ontdekken die uniek is voor Afro-Amerikaanse vrouwen. De veelgelaagde soundtrack combineert een koor van vrouwenstemmen met muziek uit Afrika en de diaspora, waaronder Miriam Makeba, acapellazangers uit Haïti en trompetspeler Clora Bryant.

+ Artist talk (30’)

Every evening, prior to the screenings, vegetarian food will be served by different collectives. Films are screened at 20h30 and afterwards it is be possible to discuss extensively until midnight.