VISITE Film Festival: Vincent Meessen

Za 13 november 2021
20:30

Juste un mouvement

Vincent Meessen (2021, 108’)
"Omar is dood!" riep een stem in Dakar op 11 mei 1973. De oudste van de Blondin Diop familie, een jonge militante filosoof en de uitgesproken maoïst in La Chinoise van Jean-Luc Godard zouden zelfmoord gepleegd hebben in zijn gevangeniscel op het eiland Gorée. Zijn familie en vrienden geloofden er geen woord van en eisten dat deze politieke misdaad onderzocht zou worden. Een spook waart door de Senegalese hoofdstad, zelf in een staat van onrust.

Juste un Mouvement is een vrije kijk op La Chinoise, een film van Jean-Luc Godard die in 1967 in Parijs werd opgenomen. Door de rollen en karakters vijftig jaar later naar Dakar te verplaatsen en door het plot te moderniseren, biedt deze nieuwe versie een meditatie op de relatie tussen politiek, gerechtigheid and geheugen. Hoewel hij niet meer in leven is, wordt Omar Blondin Diop, de enige echte maoïstische student in de originele film, nu het hoofdpersonage.

Exclusief geschoten met niet-professionele acteurs en inclusief de broers en vrienden van Omar Diop Blondin, speelt iedereen in deze film zichzelf: een filmmaker, een rapper, een dichter, een Chinese arbeider, een Shaolin-meester, een Senegalese intellectueel, de minister van cultuur van Senegal en de vice-premier van de Volksrepubliek van China.

+ Mamadou Khouma Gueye - ‘Xaar Yallà’ (2021, 26’)

+ Artist talk, Vincent Meessen in dialoog met Omar Ba en het publiek (45’)

Every evening, prior to the screenings, vegetarian food will be served by different collectives. Films are screened at 20h30 and afterwards it is be possible to discuss extensively until midnight.