VISITE Film Festival: Miguel Peres dos Santos

Vr 12 november 2021
20:30

Geographies of freedom

Miguel Peres dos Santos (2019, 45’)
Er is een bevreemdende soort schok bij het horen van een vriendelijke, ouderwetse televisiepresentator die spreekt over hoe het “simpele volk” van de Nederlandse Antillen gered werd van hun “primitieve leefomstandigheden” bij het verschijnen van grote olieraffinaderijen op het eiland, een einde makend aan de “gebrekkige medische zorg en hygiëne.” Deze compilatie van archiefmateriaal, geconcentreerd op de neokoloniale banden tussen de Nederlandse multinational Shell en de eilanden, weet dit soort spanningen bloot te leggen.

De film maakt deel uit van een grotere samenwerking rond concepten van vrijheid, opgezet door onderzoeker Egbert Alejandro Martina en multimediakunstenaar Miguel Peres dos Santos. Het project onderzoekt de manieren waarop geografie, architectuur en de wet ideeën rond vrijheid produceren en hoe deze ideeën de fysieke ruimte kunnen ordenen. Het bredere onderzoeksproject neemt meerdere onderwerpen in zich op, maar keert steeds terug naar hetzelfde kernidee: dat de gevierde Nederlandse vrijheid enkel bestond, en bestaat, door andermans gebrek aan vrijheid - hetzij door expliciete slavernij of de verderfelijke uitbuiting die een onmisbaar onderdeel is van de neoliberale wereld.

Conakry

Filipa César, Grada Kilomba and Diana McCarty (2013, 10’)
Conakry, opgevoerd in het Haus der Kulturen der Welt, Berlijn, is een sequentie opgenomen op 16mm film die door de tijd, ruimte en media reist om terug te keren naar één filmrol uit het Guinese archief. Deze specifieke filmrol documenteert een tentoonstelling gecureerd door Amílcar Cabral in de Palais du Peuple in 1972 te Conakry, Guinea en geeft verslag over de staat van de oorlog tegen de Portugese overheersing. César nodigde de Portugese schrijver Grada Kilomba en de Amerikaanse radioactivist Diana McCarty uit om te reflecteren over deze beelden en hun geschiedenis.

+ Artist talk (30’)

Every evening, prior to the screenings, vegetarian food will be served by different collectives. Films are screened at 20h30 and afterwards it is be possible to discuss extensively until midnight.