VISITE Film Festival: Mouaad el Salem

Do 11 november 2021
20:30

This day won’t last

Mouaad el Salem (2020, 26’)
Een dag dat ook een leven zou kunnen zijn. Een jonge man die ook een oudere vrouw zou kunnen zijn. Een nachtmerrie die ook een droom zou kunnen zijn. In Tunesië, terwijl het ook elders zou kunnen zijn: op de grens tussen de noodzaak en de angst om een film te maken, de noodzaak en de angst voor de revolutie, ‘This day won’t last’ is een samenwerking op afstand. Dit is hoe dit zelfportret een groepsportret wordt. Clandestien, maar recht uit het hart: een einde dat ook naar een nieuw begin zou kunnen leiden.

Everyday Madonna

Nadim Asfar (2010, 39’)
In juli 2006, tijdens de oorlog tussen Israël en Libanon, leefde de kunstenaar 33 dagen in de angst dat hij, samen met de beelden en geluiden die hem omringden, zou verdwijnen. Na de oorlog begon hij in zijn appartement lange sequenties te filmen en te verzamelen. Terwijl hij zocht naar een taal die kon spreken over het gevoel dat hem 33 dagen lang achtervolgde. Everyday Madonna is een filmische choreografie van dit alledaagse. De film is een gedetailleerde en meeslepende beschrijving van het appartement, van zijn hoeken, muren, texturen, uitzichten, de verschillende lichten die er doorheen schijnen, en van hoe het lichaam evolueert in deze specifieke matrix. De camera registreert lange tijdsverlopen die zich ontwikkelen tot visuele stilte, onderdompeling in minutieuze gebeurtenissen die een soort gezelschap lijken te bieden - tijdelijke troost in een tijd waarin men niet kan zeggen hoe lang dingen zullen duren. De stem van popster Madonna sijpelt de kamers binnen en schetst een persoonlijk en intiem beeld van de zangeres in een huiselijke omgeving, ver weg van de cultuur van massacommunicatie en spektakel die het sterrendom kenmerkt. Madonna's stem gaat verloren tussen de omgevingsgeluiden van de stad en wordt een singuliere en subjectieve stem zonder lichaam.

Bellydance Vogue

Hadi Moussally (2020, 4’)
Hadi’s verjaardag viel op 3 april 2020, tijdens de lockdown, en voor de eerste keer ooit vierde hij het helemaal alleen.

+ Artist talk (30’)

Every evening, prior to the screenings, vegetarian food will be served by different collectives. Films are screened at 20h30 and afterwards it is be possible to discuss extensively until midnight.