VISITE Film Festival: Babeth M. Vanloo

Za 21 augustus 2021
20:30

Arnold Schwarzenegger - The Art of Bodybuilding

Babeth M. Vanloo (2020, 8’)
In de jaren zeventig filmde de kunstenaar Arnold Schwarzenegger tijdens de Mr. Olympia Bodybuilding-wedstrijd. De onbewerkte 16mm film is een restant van een verloren gegane installatie waarbij Schwarzenegger als een levend kunstwerk vertelt over zijn visie op klassieke beeldhouwkunst, lichaam en geest, schoonheidsidealen en meer.

+

Berlin Wall & Sex Pistols

Babeth M. Vanloo (1978, 15’)
Een dialectische montage dat de zeitgeist van de late jaren '70 voorstelt. Geïnspireerd door Johnny Rottens lyrics ‘I wanna go over the Berlin Wall’ plaatst Vanloo beelden van de Berlijnse muur tegenover de politiek geëngageerde punk mentaliteit van de Sex Pistols. Ze herwerkt de registratie van het concert van de band in San Francisco, het laatste met muzikant Sid Vicious, tot een document van de tegenbeweging.

+

Mongoloid

Bruce Conner (1978, 4’)
Een documentaire over de manier waarop een vastberaden jonge man een mentale afwijking overwon en een nuttig lid van de maatschappij werd. Inzichtrijke montagetechnieken onthullen de dromen, idealen en problemen waar een groot deel van de Amerikaanse, mannelijke bevolking mee te maken heeft. De soundtrack door DEVO orchestra:

Mongoloid, he was a mongoloid, happier than you and me. Mongoloid, he was a mongoloid, and it determined what he could see. Mongoloid, he was a mongoloid, one chromosome too many. And he wore a hat, and he had a job And he brought home the bacon so that no one knew

+

Superbia – der Stolz

Ulrike Ottigner (1986, 15’)
In Superbia – der Stolz worden beelden van een barokke, carnavaleske parade onder leiding van de Trots, één der zeven hoofdzonden, afgewisseld met archiefbeelden van allerlei militaire parades. Deze surrealistische film van een grensoverschrijdende en feministische filmmaker navigeert Freak Orlando in vijf hoofdstukken door een genderbuigende, gedaanteverwisselende geschiedenis van de wereld.