ALMANAC Sessie #6: Empowering Artist-Run Spaces

Za 03 juli 2021
14:00

Wat hebben kunstenaars te winnen bij het collectief runnen van een organisatie? En hoe kunnen deze collectieven ook omringende actoren versterken?

State of the Arts (SOTA)'s 6e evenement binnen het Fair Arts Almanac programma focust op artist-run structuren, en hoe deze versterkend werken

Kunstenaars zijn niet alleen slachtoffer van gentrificatieprocessen in grote steden wereldwijd, ze fungeren ook al decennialang (onbewust) als een drijvende kracht binnen dit systeem. Bij het opzetten van door zelfgeorganiseerde werkplekken steken kunstenaars vaak veel tijd en energie in het opstarten, onderhouden en beheren ervan. Natuurlijk krijgen ze daar veel voordelen voor terug: deel uitmaken van een netwerk en de bijbehorende uitwisseling, bijvoorbeeld, en soms, hopelijk, betaalbare ruimte. Maar versterkt het ook hun artistieke, economische, sociale en/of politieke positie? Welke modellen bestaan er – denk bijvoorbeeld aan Scheld'apen, PAF, Jubilee, Theatergarage, etc... – die de opportuniteiten en omstandigheden verbeteren van hun leden, en die van andere groepen die ook worstelen met de negatieve effecten van gentrificatie? Welke ideeën, tools en praktijken hebben zij?

In België zijn er plaatsen waar er een evenwicht bestaat tussen de energie die erin gestoken wordt en de energie die de betrokkenen eruit halen. Hoe doen ze dat, hoe zijn die plaatsen georganiseerd? Op basis van een workshop waarin we ons eerder richten op ideeën en oplossingen dan op de problemen, zullen we een verscheidenheid aan ideeën en modellen visualiseren en nagaan in welke contexten en omstandigheden ze constructief of productief zijn, steun kunnen krijgen, een potentieel hebben om het socio-economische weefsel van de kunstwereld te veranderen…

Meer info: https://state-of-the-arts.net/almanac-2022/

Je kan reserveren via ☞ https://stateofthearts-almanac-hetbos.eventbrite.be