We houden zo van Anthi - Vincent Van Meenen (Boekvoorstelling met Joke Emmers, Maya Mertens, Julien Neirynck)

Do 12 september 2019
20:30

Op 12 september komt het nieuwe boek van Vincent Van Meenen uit. Joke Emmers, Maya Mertens en Julien Neirynck ontfermen zich over de boekvoorstelling met een voorstelling naar het boek. Op donderdag 12 september om 20h30 in de expo-ruimte van Het Bos. Met sculpturen van Werner de Vos.

Vincent Van Meenen woonde van 2014 tot 2016 in Athene. Hij verliet zijn grijze en voorspelbare leven in Antwerpen met het romantische idee dat hij in Athene de taal zou leren om daarna een eenvoudig bestaan op te bouwen op een klein Grieks eiland. Wanneer hij in Athene arriveert is het land in crisis, de ruzie tussen Varoufakis en Dijsselbloem bereikt zijn hoogtepunt. Griekse families halen hun bankrekeningen leeg, met geldopname-restricties tot gevolg. Vincent loopt mee met protestmarsen, aanschouwt de gewelddadige rellen op straat en neemt werk aan in een sociaal centrum. Dan ontmoet hij Anthi – een studente aan de toneelacademie. Ze praten een dag en een nacht onafgebroken en aan het eind van de nacht zegt Vincent: ‘Ik heb het gevoel dat we van elkaar moeten houden.’

In We houden zo van Anthi beschrijft Vincent de sprookjesachtige, symbiotische liefde tussen Anthi en Vincent tegen de achtergrond van een land in crisis. Dankzij de Griekse taal verandert Vincents identiteit en wordt hij daadwerkelijk een ander persoon dan wie hij in Antwerpen was. Maar hoe intenser hun relatie wordt en hoe meer hij integreert in het Griekse leven, des te meer ontstaat er heimwee naar zijn geboorteland. Langzaamaan raakt Vincents identiteit verloren in dat warme land met uitzicht op zee.

We houden zo van Anthi is een uitgave van Nijgh en Van Ditmar. Deze boekvoorstelling kadert in een onderzoeksproject naar onvertaalbaarheid aan Het Koninklijk Conservatorium Antwerpen (AP-Hogeschool). Link: https://www.singeluitgeverijen.nl/nijgh-van-ditmar/boek/we-houden-zo-van-anthi/