Extra Academy: FRANCISCO SIERRA

Do 28 februari 2019
19:00

Vanaf het najaar van 2018 lokt Extra Academy maandelijks een aantal gasten naar onze nederige stulp. Deze hoogst interessante mensen laten hun licht schijnen op eigen werk of dat van anderen, geven een lezing, tonen een film, starten een debat of doen iets nóg spectaculairder. Extra Academy is een alliantie tussen de Academie voor Schone kunsten, Sint Lucas School of Arts en Het Bos, gecureerd door kunstenaars Nico Dockx en Steve Van den Bosch

Het werk van de Zwitsers-Chileense kunstenaar Francisco Sierra gaat in op de vraag hoe de hedendaagse figuratieve schilderkunst eruit zou kunnen zien. Hij schildert de werkelijkheid van de dingen getrouw, maar de gekozen onderwerpen van zijn werken vertegenwoordigen zelden waar ze eerst voor kunnen worden opgepakt. Hij is geïnteresseerd in de transformatie van schijnbare helderheid in iets nieuws en raadselachtigs.

Sierra wordt bezet door de valkuilen van de hedendaagse fotografische reproductie en het transformatieve potentieel van de schilderkunst, met inbegrip van surrealistische en conceptuele benaderingen.

Naast zijn schilder- en tekenpraktijk is hij actief op het gebied van interdisciplinaire muziekuitvoeringen.

Sierra is een autodidactische beeldend kunstenaar. Hij studeerde klassieke viool in Schaffhausen en aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht. Hij is een van de oprichters van het Music Performance Collective "Jetpack Bellerive". Sinds 2018 is Sierra artistiek associate aan de ETH Zürich in de vakgroep Architectuur.

Verder heeft hij solotentoonstellingen gehad in Kunstmuseum St.Gallen, Wilhelm-Hack-Museum Ludwigshafen am Rhein, Kunstmuseum Solothurn en het Aargauer Kunsthaus.