Will-Limba Moleka

resident Bosacademie

Will-Limba Moleka (1998) startte een eigen leesclub. Je vindt hem al in Kubus Permeke en Café Bukowski en binnenkort dus ook in de Bosbar met Read & Relax Together (6 april, 4 mei, 1 juni).

Waar kom je vandaan en hoe beïnvloedt dat je werk?

Ik kom uit Nederland, maar woon al bijna 11 jaar in België. Mijn moeder is half Congolees (Brazzaville) en half Beninees. Mijn vader komt uit de Democratische Republiek Congo. Mijn Afrikaanse roots hebben een enorme impact op mij omdat ik er echt trots op ben en het onderscheidt mij van veel andere bewoners omdat de omgeving waarin ik ben opgegroeid heel anders is dan andere bewoners. Ik laat dit ook zien in mijn werk, want het is voornamelijk geïnspireerd door Afrikaanse maskers

Waar vind je inspiratie?

De schilderijen van mijn vader. Hij was kunstenaar en schilderde vooral kleurrijke, abstracte Afrikaanse kunst. Ik zag hem van kinds af aan tot mijn twaalfde schilderen op zijn doeken in de woonkamer. Ik ging zelf nooit naar een kunstschool of kunstacademie, maar leerde tekenen door gewoon naar mijn vader te kijken, hem te imiteren en cartoons/karikaturen te tekenen. Met de vaardigheden die ik nu heb, probeer ik het beste werk te maken dat niet alleen mezelf beschrijft, maar ook mijn cultuur, afkomst en de oorsprong van mijn stijl: "Mijn pa".

Beschrijf hoe kunst belangrijk is voor de samenleving.

Kunst maakt deel uit van je identiteit. Het weerspiegelt hoe je de wereld ziet en beschrijft ook waar je vandaan komt. Het geeft mensen de perfecte gelegenheid om zich te uiten zonder zich onderdrukt te voelen. Met kunst kun je ook de schoonheid van het leven aanschouwen, maar nu vanuit het perspectief van een ander. Dus kunst is voor de samenleving zeker belangrijk.

Wat is het doel van je werk?

Ik zie mezelf meer als leesbevorderaar, maar ik gebruik mijn kunst om mensen naar mijn literaire evenementen te lokken. Mensen overtuigen om (weer) te gaan lezen is een zware uitdaging, maar met kunst probeer ik het aantrekkelijk te maken om toch die drempel te overwinnen. In mijn kunst zet ik Afrika en boeken centraal, waarbij ik beide elementen samenvoeg om echt coole posters en posts te maken voor de aankondigingen van mijn evenementen.