Sam Druant & Justine Grillet

residenten Bosacademie

Sam en Justine resideren van 23 augustus t/m 12 september in Het Bos en neemt deel aan de VRUCHTBARE GROND expo die loopt van 9 t/m 12 september 2021.

Sam Druant en Justine Grillet zijn beide jonge beeldende kunstenaars uit Antwerpen. Ze leerden elkaar kennen op de middelbare school, Sint Lucas. Het maken van tekeningen dient voor beide als basis voor hun werk. Sam werkt met textiel en Justine studeert beeldhouwkunst. Ze willen graag elkaars praktijk ontdekken en vanuit die interesse is het idee van een samenwerking ontstaan.

Sam zal Justine verwelkomen in de wereld van het tuften en Justine zal Sam wegwijs maken met lassen.

Een penvriend systeem aan hand van tekeningen is het vertrekpunt van dit project. Wekelijks worden er tekeningen uitgewisseld, deze zijn de basis voor de volgende tekening. Uiteindelijk zal er een archief ontstaan van werken die door twee verschillende handen zijn gemaakt. Een selectie hiervan zal gebruikt worden als opzet voor een aantal getufte (wand)tapijten, deze zullen gepresenteerd worden in een driedimensionale installatie uit staal.

Alle makers zitten in hetzelfde schuitje als het aankomt op nieuwe richtingen te onderzoeken en te verkennen, met de obstakels en overwinningen vandien. We vragen onze residenten naar hun visie op enkele quotes uit het werk 'Truisms' van kunstenares Jenny Holzer en 'Rules for Students and Teachers' van John Cage en Sister Corita Kent.

Consider everything an experiment.
Sam: In mijn praktijk vind ik het experimenteren altijd het leukste, dit komt waarschijnlijk doordat het iets spannend en nieuw is! Experimenteren betekent voor mij minder druk van mezelf en mijn omgeving, hierdoor heb ik meer ruimte om met mijn creativiteit te spelen. Deze samenwerking met Justine is dan ook een wederzijdse ontdekking van materialen, technieken, kleurgebruik en beeldtaal. Een zalig experiment.

Be self-disciplined — this means finding someone wise or smart and choosing to follow them. To be disciplined is to follow in a good way. To be self-disciplined is to follow in a better way.
Justine: Het tekenen van draken, dinosaurussen en andere mythische figuren is een dagelijkse routine voor mij geworden. Ze bieden een vrijheid omdat er geen regels rond bestaan. Dit is een automatisme geworden, een manier om mijn handen bezig te houden en dit bezorgt mij in de eerste plaats plezier. In mijn praktijk vond ik nooit plaats voor deze tekeningen, in dit project krijgen ze eindelijk een plaats in Sam haar heerlijke wereld.

Be happy whenever you can manage it. Enjoy yourself. It’s lighter than you think.
Justine & Sam: Dit project is gestart vanuit een vriendschap en voorliefde voor elkaars praktijk. Vanuit een curiositeit en adoratie voor verschillende ambachten zochten we naar een manier waarbij we onze kunde konden combineren. De gelijkenissen in onze werkwijze werden de basis voor onze installatie. Deze samenwerking is voor ons beiden erg leerrijk en daarnaast amuseren we ons vooral!

Truisms’ - Jenny Holzer 1983
‘Truisms’ zijn een paar honderd uitspraken van politieke, sociale, filosofische of moralistische aard. Soms zijn het 'open deuren', soms geven zij stof tot nadenken. De uitspraken zijn niet de persoonlijke meningen van Holzer. Sommige uitspraken of opvattingen zijn tegenstrijdig, maar samen geven ze een afspiegeling van de werkelijkheid. Holzer zegt: "Ik dacht dat het geheel een redelijk betrouwbaar portret zou kunnen zijn van de manier waarop de dingen zijn in de wereld, omdat al deze tegenstrijdige meningen tegelijkertijd bestaan".

10 rules for Students and Teachers’ - Sister Corita Kent 1967
Componist John Cage gebruikte een lijst met tien regels voor studenten en leraars, die opgesteld waren door zeefdruk-kunstenares, docente en non Sister Corita Kent. Kent maakte de lijst als onderdeel van een project in een cursus die ze gaf in 1967-1968. Sommige van de regels van Kent’s lijst doen ook denken aan de ‘Oblique Strategies’ van muzikant Brian Eno en de schilder Peter Schmidt (die we onze zomerresidenten-muziek voorlegden). Neem nu regel nummer zes, "Nothing is a mistake," die doet denken aan Oblique Strategy "Honor thy error as a hidden intention."