Luka Ve

resident Bosacademie

Luka is een laatste jaar masterstudent Performance aan het Kask met een bachelor in Grafiek, Grafisch Ontwerp. Luka werkt met woord, ecologie, fysieke ervaringen, geluid, bossen en water.

  • www.lukaindra.be

Wie zijn je grootste artistieke invloeden?
Pauline Oliveros, Felicia Atkinson, Tinna Ottesen, Ros Bandt, Anne Guthrie, Perila, Olli Aarni, Viv Corringham, Jonáš Gruska, Sarah Blissett, Daniela Bershan,....

Vertel ons meer over je favoriete medium.
Ik hou van werken met geluid, zowel in luisteren als het creëren van. We bewegen mee met het geluid, openen onszelf, in plaats van op afstand te analyseren. elk luisteren een persoonlijke aangelegenheid, waarbij elk fragmentje aan geluid of tekst verschillende herinneringen of sensaties oproept, die verschillen van persoon tot persoon, van tijd en van plaats. Geluid komt naar voren als iets levends, het creëert een aanwezigheid in een kamer door een andere kamer te creëren. Een geluid zonder fantasie bestaat niet. In mijn praktijk als kunstenaar onderzoek ik luisteren in het creëren van relaties en interacties.

Wanneer is je favoriete moment van de dag om te creëren?
Heel saai, maar gewoon in de namiddag, als ik wakker ben maar nog niet moe.

Wat motiveert je om te creëren?
Er zijn veel dingen die ik niet begrijp door gewoon te leven. Ik denk dat creëren mij vaak mijn omgeving en mezelf helpt te begrijpen of het helpt me dingen te zeggen die ik niet meteen kan verwoorden. Het is ook een vorm van meditatie voor mij, of een vorm van reflectie, dieper denken.

Is er een specifieke omgeving of materiaal dat een wezenlijk deel uitmaakt van je werk?
Ik werk graag met site specificity, vooral natuurlijke omgevingen zijn voor mij een bron van inspiratie. Ik vind het dan ook leuk om mij helemaal onder te dompelen in een specifieke omgeving. Momenteel werk ik aan de rivier Garonne waarbij ik wandel van één van zijn gletsjerbronnen naar de monding in Bordeaux. Het is ongelooflijk te zien hoe dit water verandert van vorm, snelheid, omgeving en door er langere periode te wandelen en bij te zijn leer ik op een andere manier kijken en luisteren naar de dingen.

Wat wil je met je werk zeggen?
Ik denk dat de mens zichzelf moet gaan decentraliseren en het luisteren in natuurlijke omgevingen brengt mij nieuwe perspectieven hieromtrent. Het luisteren is opmerken, jezelf nederig maken in een herstellende relatie tot de plek en begrijpen dat de vis, de boom en het water betekenis geven aan deze omgeving, niet de intredende mens. Met mijn werk probeer ik manieren te zoeken om anders te gaan samenleven en in relatie te staan. Een ideale wereld zou voor mij een wereld zijn waarin de mens deel uitmaakt van ecosystemen en op zoek gaat naar raakvlakken tussen soorten.

Luka neemt deel aan de Vruchtbare Grond Expo van 21 april tot en met 1 mei 2022.