Het Lintfabriek was 25 jaar lang - van 1981 tot 2007 - een vrijhaven van alternatieve jongerencultuur in de rand van Antwerpen (Kontich), een internationaal kruispunt voor alternatieve muziek en een broeihaard van talent. Op enkele luttele vierkante meters kregen jongeren de vrijheid en de macht om er een eigen(wijze) werking op te zetten. Dat was niet alleen visionair, maar ook moedig van een dorp in de rand. Enthousiastelingen met een sterke band met het jeugdhuis zijn al enkele maanden aan de slag om het archief van Het Lintfabriek te ordenen, informatie en anekdotes te verzamelen en de historiek scherp te stellen. In de marge groeide ook de interesse van de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten, Het Bos en Trix om dit verhaal mee te ondersteunen. De verschillende lagen in dit verhaal maken het boek uniek: de lokale vrijhaven, de internationale uitstraling, de kunstenaars die er hun plek vonden, …
DE WEBSITE
Op www.lintfabriek.com wordt het project voorgesteld, krijg je een eerste impressie van het boek en kan je nog je eigen herinnering aan Het Lintfabriek achterlaten. Verder zal je er de voortgang van het project kunnen volgen en tegen de lancering van het boek (geschat omstreeks maart 2022) de diverse events ontdekken die in dat kader op verschillende locaties georganiseerd worden.
HET BOEK
Op de website vind je ook een presale voor de unieke eerste 250 exemplaren van het boek.
Een boek in presale kost €60 en de opbrengst van de verkoop zal deels gebruikt worden om de opstart van de drukkosten mee te financieren. Deze presale loopt tot en met 15 december of tot wanneer de 250 exemplaren uitverkocht zijn.
DOOR EN MET WIE?
Nico Dockx bewaakt als externe procesbegeleider de voortgang en de gelaagdheid van het project.
Wim De Beuckelaer verzorgt de eindredactie en voor de vormgeving is een samenwerking aangegaan met Ersi Varveri. Naast interviews met enkele sleutelfiguren als Peter Daems, Ronny Lambert, Katrijn Sermeus, Steven van Crombruggen en An Blommaert, heel veel uniek beeldmateriaal en een historiek door Eric Bouwens, zijn er ook bijdragen van o.a. Jeroen Olyslaegers, Louis Volont, Kurt Overbergh, Herbert Struyf en Raphael Pirenne.
De eerste 250 exemplaren krijgen een unieke cover van Dennis Tyfus (een gezeefdrukte affiche).
Het boek zal tussen de 400 en de 450 pagina’s tellen en uitgegeven worden bij Stockmans Art Books.
De Koninklijke Academie voor Schone Kunsten, Het Bos, Trix en Stockmans ondersteunen, financieren, begeleiden en motiveren.
Nico Dockx (beeldend kunstenaar) woont en werkt in Antwerpen. Hij vertrekt vanuit een fundamentele belangstelling voor archieven en structurele processen zoals data, herinneringen, informatie, distributie en management. Hij is ook onderzoeker aan de Koninklijke Academie van Schone Kunsten Antwerpen
INHOUD PRESALE BOEK:
Gelimiteerd en handgenummerd op 250 exemplaren
Unieke cover, zeefdruk door Dennis Tyfus
Naam van de koper komt mee in het boek
De koper ontvangt een ticket met QR-code dat toegang geeft tot het event rond de lancering van het boek (geschat omstreeks maart 2022)
De boeken kunnen met het ticket opgepikt worden op het lanceringsevent of nadien op diverse locaties (tbc). Boeken kunnen omwille van de transportkosten en btw-regelgeving enkel opgestuurd worden binnen de BeNeLux.
Na de 250 unieke eerste exemplaren wordt het boek ook in reguliere vorm in een nog nader te bepalen oplage gedrukt en te koop aangeboden.