Interview Palmbomen II

“We spelen heel de nacht, zeven uur lang, samen”

Op 1 juni nemen Palmbomen II en Kaito Winse Het Bos over voor een all nighter. Verwacht jezelf aan een aanstekende dynamiek tussen Kaito en Palmbomen II, synthesizers, fluit, 80’s drummachines en prachtige melodieën. Het duo maakt minder dan een jaar samen muziek, maar stond al vaker zij aan zij op verschillende podia. “We werken samen vanuit improvisatie”, verteld Kai Hugo, beter bekend als Palmbomen II.

"Kaito heb ik leren kennen in Het Bos, toen hij daar een solo show deed. Ik geraakte met hem aan de praat en het was gelijk een heel goede klik. Er ontstond toen het idee bij WAV Radio en Het Bos om ons samen te plaatsen voor een optreden. Daaruit kwam onze eerste show en sindsdien treden we vaak samen op. Afgelopen weekend stonden we nog op het festival Lentekabinet, dat was heel tof. Het werken met Kaito gaat gewoon heel goed. Hij heeft gigantisch veel energie en is zanger, danser en super muzikaal. Kaito kan allerlei instrumenten spelen.

file
© Ella Krmasek

Het toffe is dat ik van alles op Kaito afschiet aan muziek en hij reageert er gelijk op met mooie melodieën of de fluit. We creëren samen on the spot muziek. Afgelopen tijd hebben we in de studio wat meer nummers geschreven en zijn we dus ook een plaat aan het afronden. Het is veel acid house, heel rauw en minimaal, maar we hebben ook een pop- en een italo-nummer gemaakt. We zijn nog aan het proberen hoe we dat kunnen plaatsen binnen onze set. Toch blijft het improviseren het leukste, het voelt allemaal heel vrij en spontaan.

We spelen heel de nacht, zeven uur lang, samen. Beginnen doen we met een dj set van een paar uur. We houden het dan nog rustig en timide om dan te opbouw te maken naar het liveoptreden. Mensen beginnen dan rustig aan al te dansen en dat creëert een hele fijne sfeer voor het live gedeelte. De liveshow is dan een deel improvisatie en een deel ervaring. We volgen geen structuur maar kijken gewoon naar hoe het publiek zich voelt. We sluiten dan af met opnieuw een dj set die wat harder en sneller is dan ervoor.

file
© Ella Krmasek

Het is zo fijn om zo’n all nighter te doen. Je hebt de regie over heel de avond en ik merk dat andere mensen het ook heel leuk vinden. Er is geen strijd met andere dj’s om elke uur tot een soort climax te komen. Je kan gewoon je eigen sfeer neer zetten en wat dieper gaan in je platen collectie. Dan kan ik ook eens wat rare muziek draaien (lacht). Het is sowieso ook heel fijn om in Het Bos te spelen. Ik heb er echt zin in en verwacht ook een leuke avond, net zoals toen met ons eerste optreden. Het is een beetje full circle."

Kaito Winse en Palmbomen II treden op 1 juni samen op in Het Bos. Klik door voor meer info en tickets.