Interview met Fleur De Roeck

uit het archief: Allo Bikini

Fleur tekent en schildert al bijna even lang als ze kan lopen. Ze kan niet zonder. Net zoals ze niet zonder ademen, eten en slapen kan. Van Frankrijk verhuisde ze naar Antwerpen om er te studeren aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten. Daar woont en werkt ze nog steeds. In haar atelier, verscholen achter de mogelijk meest deprimerende garagebox van de stad, werkt ze aan metershoge, felgekleurde schilderijen, aan miniatuurwerkjes op hout, aan schetsen en collages. Haar werk is spontaan en intuïtief, oogt vrolijk en optimistisch maar is een verbloeming van een somberdere persoonlijke werkelijkheid. De gekozen expressievorm staat niet vast en is afhankelijk van tijd, ruimte en toeval.

Dit interview werd gepubliceerd in onze voorjaarsbrochure van 2018.
De bijgevoegde foto's zijn gemaakt tijden de Expo opening door Wannes Cré.

Op woensdagnamiddag onderbreekt Fleur haar solitaire atelierwerk voor een bezoek aan Het Bos. Daar werkt ze mee in Boslabs, ons artistieke labo voor jongeren. Ze begeleidt, tekent en knutselt mee en eet er, net als de deelnemers van Boslabs, massa’s witte boterhammen met choco.

‘Het is geweldig om even helemaal uit mijn atelier weg te zijn en dan samen te werken met heel verschillende mensen met totaal andere culturele achtergronden. Ik weet vaak helemaal niet wat ik moet verwachten, wie er zal komen en soms lijkt het ook of er helemaal geen plan is, maar Boslabs is altijd een feest. Ik ben heel blij dat ik van die bende deel mag uit maken. De mensen die daar komen en de dingen die we met hen maken zijn altijd heel bijzonder.’

‘Het plan zou zijn om met hout en andere materialen koppen of maskers te maken. Verder wil ik niet te veel vooraf vastleggen, we zien wel wat er komt. Ik vind het ook niet nodig dat de jongeren waarmee ik dingen ga maken mijn werk kennen, misschien zelfs beter niet. Het zou jammer zijn mochten ze zich te veel door mijn werk laten beïnvloeden. We gaan weinig schilderen, eerder timmeren en bouwen, dan hoeven we niet te wachten op het drogen van lagen verf. Het lijkt mij belangrijk dat het goed vooruit gaat. Wanneer de koppen klaar zijn kan ik er nog alle kanten mee uit. Hoe ik er een geheel - en wie weet - een expositie van maak, ook dat zie ik later wel. Ik wil vooral niet te veel beperkingen inbouwen. Misschien zet ik er zelf iets tegenover, geen idee. Ik vind, desnoods via een B-plan, wel een manier om het geheel te doen slagen. Als ik er in slaag om zonder auto en rijbewijs al het hout en knutselmateriaal in Het Bos te krijgen, dan komt de rest ook helemaal goed.’

Fleur De Roeck was resident in Bos van 27 februari tot 25 maart 2018. De expo vond plaats van 22 tot 25 maart 2018.

FLEUR DE ROECK - ALLO BIKINI

Een combinatie van hout, experiment en gekkigheid. De (soms) onnavolgbare stijl van Fleur de Roeck heeft na een maand resideren in het Bos geleid tot een driedimensionale improvisatie, geïnspireerd door fantasie, het verlangen naar warmere oorden en het utopische idee van een reis. Allo Bikini is het zwoele van een vakantie, maar dan op veilige afstand fietsen van uw huis.

file