Interview met Adriaan de Roover

achtergrond: Massamedia op 18 juni

Met Massamedia ontwikkelde muzikant Adriaan de Roover samen met vrienden zoals Vincent Van Dijck (big mistake) en Wannes Cuypers (Morgan Abend) een creatieve uitlaatklep die "open, open en nog eens open" is en zal blijven. Op 18 juni vindt Massamedia in een eerste gedaante plaats met een avondvullend programma met Vica Pacheco, Mika Oki & Maoupa Mazzocchetti, Mattias De Craene, Stilll en Ludittes. Over ‘Massamedia' hadden we een gesprek met Adriaan.

file
"Massamedia is een opening en zal zich langzaamaan ontplooien kruiselings met en compleet naast deze avond in Het Bos", leest het event waar uiteenlopende artiesten zullen in elkaar overgaan, afwisselen en -misschien of wellicht ook- botsen.

Mika Oki & Maoupa Mazzocchetti, twee muzikale zwaargewichten uit het Brusselse, brengen een soort gebroken vorm van experimentele techno.

Ergens tussen minimalisme en melancholische meditatie bevindt zich dan weer Mattias De Craene (Nordmann en MDCIII).

Vica Pacheco is dan weer aan permanente verandering, zoals een bos door de seizoenen heen.

Ook Stilll (Inval - Hneyyyyy) tot slot moet het hebben van openheid; ze onderzoekt de effecten en muzikaliteit van nieuwe geluiden en herhaling binnen elektronische muziek.

Ludittes maakte voor deze avond nieuw werk, een cassette met 100 minuten muziek, die bezoekers mee naar huis krijgen.

Het zijn stuk voor stuk acts die Adriaan zelf allemaal zeer graag wil zien, zo zegt hij aan het begin van ons gesprek. Maar hij wil zichzelf geen programmator noch curator noemen. "Het eigenaarschap is heel open. Het programma is organisch voortgekomen uit gesprekken die ik met de meeste artiesten had en die ook op de website zullen verschijnen."

Geluidscollage

Massamedia is dus duidelijk véél meer dan een concertavond, wil Adriaan meteen benadrukken. Het event op 18 juni is een eerste gedaante van een nieuw creatief project. De eerste stap is de site massa.media waarop stiltes van overal ter wereld verzameld werden in een geluidscollage. Van Tilburg tot Juba, van Lancaster tot Wollongong. Wie wil kan ook zelf een recording doorsturen naar Adriaan. "Ik weet nog niet wat het betekent, maar het is mooi", zegt Adriaan daarover.

Massamedia is eigenlijk ontsproten uit een voortdurende persoonlijke creatieve zoektocht.
"Ik was op zoek naar een nieuwe vorm om werk van andere artiesten te delen en het gesprek met hen aan te gaan. Daarvoor ben ik eerst met vrienden beginnen praten waaronder Wannes, Vincent en Diane (Stilll). Een label oprichten kon ook bijvoorbeeld, maar daarover was ik niet zeker. Ik wilde niet denken in kaders, het is iets geworden dat meer open is."

Open, open en nog eens open, is duidelijk de rode draad.
"Er zijn zoveel artiesten die met zoveel mooie dingen bezig zijn en Massamedia moet een soort vehikel zijn om het contact aan te gaan. Als ik moet uitleggen waarvoor Massamedia staat, dan loop ik vast. Ik wil het open laten voor alle mensen met wie ik in contact heb of interesse hebben. Het zou heel jammer zijn om dat af te lijnen in muziekgenres. De enige manier om met Massamedia te kunnen beginnen, was om dat los te laten. Ik hoop daarom dat het kan blijven veranderen. Als het concreet zou zijn, zou het zeer snel ophouden."

Die aanpak komt voort uit Adriaans persoonlijke voorkeur om artistiek samen te werken met mensen met wie hij een persoonlijke band heeft. "Ik vertrek meer vanuit de mensen en vriendschappen in plaats van genres. Toen Vincent bijvoorbeeld aan de website begon te werken, had ik geen idee waar we gingen uitkomen. Er is een eerste gedaante op 18 juni, maar het feit dat de volgende nog niet vastligt, met wie of wanneer, is interessant en spannend. Ik ben zeer benieuwd naar hoe dingen wel of niet kunnen samenvallen. Misschien wil ik ook meer vragen stellen dan antwoorden."

Mixtape

"De artiesten die op event zullen spelen, zijn sowieso de afgelopen twee jaar wel op mijn radar gekomen. Ik heb ze zelf nog niet live gezien en het is misschien een beetje egoïstisch, maar ik ben vooral zelf heel benieuwd hoe dat gaat samenvallen. Mattias, Vica en Stilll spelen sets die aansluitend zullen zijn en samen één uur duren. Het idee erachter is dat er geen stilte tussen zit en je het gevoel krijgt dat je in een mixtape zit."

"Het is superleuk om dit in Het Bos te kunnen doen. Het is een plek waarin dingen voortdurend bewegen en vooral nooit vastbinden", zegt Adriaan nog. Wanneer we hem vragen naar de grootste gemene deler tussen hem, de artiesten op Massamedia en Het Bos valt het woord "openheid" weer. "Dat voel ik telkens zo hard in Het Bos. Er zijn veel verschillende mensen die er op verschillende momenten hun plek hebben. Die kruisen en botsen, en dat geeft energie, en zo is de Massamedia-avond ook opgevat", besluit Adriaan. 

Massamedia, vrijdag 18 juni 2021 in Het Bos