Edusa Daems

resident Bosacademie

Edusa werkt in en buiten Het Bos aan een videoclip. Daarvoor kan ze rekenen op de hulp van onze eigenste Radio Boslabs Host Sydney Yacoubu. Ze wrong zich overigens in de Open Call selectie door enkel en alleen een gedicht op te sturen. Dat delen we hier graag:


Karmozijnrood

De ondergrond
bloedrood.
Een opengespleten rund ligt op de bodem van het zwembad. Wachtend op het vagevuur, om verorberd te worden en achterin de kiezen te blijven hangen.

Als een koud dier blijf ik liggen en wachten op iemand die mijn grenzen niet wil aftasten. Want die zijn er niet.

Ik lig op de bodem van het zwembad. Karmozijnrood.
Door de recessie lig ik er langer in, ik zwel op.

Zodoende beland ik aan een trekhaak, die door toedoen van een katrol naar de eigenaar wordt gerold. De eigenaar ben ik niet, ik ben doodgegaan door vervulling. Een fantasie die zich een weg baande naar de realiteit. Een fantasie die door woesten zeeën waadde om niet uit te komen. De wil geschiedde toch, alsook mijn teloorgang.


We stelden Edusa ook enkele vragen:

Inspiratie?
Ik haal inspiratie uit muziek, films, boeken, koffie drinken met vrienden. Vaak als ik iets hoor of aan iets denk, haal ik mijn notitieboekje of gsm boven om snel iets op te schrijven. Flarden die ik heb waargenomen. Soms zit er iets bruikbaars tussen, soms ook totaal niet. Het leuke aan inspiratie is dat als je het niet op tijd vastpakt, het ook gewoon kan vervliegen. En dan begint heel de mallemolen gewoon opnieuw.

Motivatie om te creëren?
Ik vind schrijven leuk. Zolang ik plezier heb in het vormen van gedichten en verhalen, blijf ik ook gemotiveerd. Het komt vooral van mezelf. Ik was ook even gestopt met schrijven omdat ik het toen zinloos vond. Motivatie komt en gaat, maar die wetenschap geeft me ook mentale rust.

Doel van je werk?
Ik wil glimlachen tijdens het proces, en ik wil vooral veel voelen. Van zodra het een automatisme wordt, moet ik ermee ophouden. Door middel van beeld en woord wil ik een reactie, maakt niet uit welke, maar ik wil een reactie. Mijn werk moet ook stilstaan, zoals ik moet stilstaan, zoals de waarnemer moet stilstaan. Er mogen gevoelens en gedachten geprojecteerd worden. Een beetje stilstaan, een beetje loslaten.

verandering?
Doorheen de jaren is mijn stijl zeker veranderd. Mijn verhalen zijn intiemer en persoonlijker, en er zitten minder dure woorden tussen. Mijn wereld is ook veel ruimer geworden en ik heb andere mensen, boeken, muziek leren kennen. Zo’n dingen neem je onbewust mee in het soort verhalen die je wil vertellen. Ik ben gewoon niet meer zo ernstig en serieus. Het kan allemaal wat speelser.

Ideale werkomgeving
Voor mij is die er niet echt. Ik probeer tijd te maken om bewust te creëren, en ik probeer innerlijke ruimte te maken. Of er nu een tas koffie staat, met een plantje en Miles Davis op de achtergrond, dat is voor mij niet van belang. Ik moet vooral de vrijheid hebben om waar dan ook, mijn goesting te kunnen doen. Oh ja, ik heb wel moeite met koude ruimtes, dan blokkeer ik.

Edusa neemt ook deel aan de Vruchtbare Grond Expo van 21 april tot en met 1 mei 2022.