Samen met Boslabs onderzoekt Lieven Martens dit jaar "SoundVoice", een nieuwe techniek om mensen participatief te betrekken bij de soundscape en/of bij soundscape onderzoek. Deze tool kan gebruikt worden binnen het sociaal werk, maar ook bij politiserend werk, bij stadsplanning, etc.
Soundvoice beluistert de soundscape door de oren van jongeren en peilt tegelijk naar hun plaatsgevoel. Met deze methode kunnen we creatief verhalen verzamelen die een oorsprong hebben in een niet-talige context. Deze niet-taligheid is relevant voor het sociaal werk. Want omdat taal wordt gestuurd door een dominante groep, zelfs in projecten die gericht zijn op inspraak en participatie, zijn andersoortige creatieve methoden verrijkend.
Plaatsgevoel is het subjectieve en emotionele gevoel van mensen dat ze hebben bij de plaats waar ze leven. Het is een theoretisch concept om de relatie tussen de persoon en plaats te onderzoeken.
De naam Soundvoice is afgeleid van Photovoice, “een participatieve methode, waarbij aan de hand van fotografie mensen hun wereld in beeld brengen. Om er zo kritisch op te reflecteren en in dialoog gaan met beleidsmakers.“
De soundscape, dat is de geheel van alle geluiden rondom ons. Als de auditieve versie van landscape. Net zoals onze ogen ons een idee geven over een plaats, kunnen onze oren deze plaats percipiëren. De stad, dat zijn mensen, vormen, geuren, kleuren. En geluid. Dit geluid bestaat uit vele lagen. Het is een dikke wolk aan elementen die samen de stad verklanken: mensen, motoren, machines, muziek, honden, vogels, noem maar op. Deze wolk, voor de ene al zichtbaarder dan de andere vormt de soundscape van de stad.
Ondersteund door Universiteit Antwerpen, faculteit Sociale Wetenschappen - opleiding Master in het Sociaal Werk.