Loïs Andrews, Raaf Lopes Cardozo, Warre de Schutter, Zeno Van Daele en Jasper Iturrospe
residenten Bosacademie
Loïs Andrews is de frontvrouw van de band Loïs. Ze werkt samen met Raaf Lopes Cardozo, Warre de Schutter, Zeno Van Daele en Jasper Iturrospe. Ze gaan samen in residentie in de concertzaal van Het Bos tussen 8 april en 26 april. Op 4 mei treedt Loïs op tijdens Vruchtbare Grond.
een gesprek met Loïs:
Waar kom je vandaan en hoe beïnvloedt dat je werk?
Ik ben geboren in Antwerpen, maar mijn roots liggen in Engeland. Mijn papa is Brits, wat mij half Brits maakt. Ondanks mijn grote liefde voor het land voel ik me op mijn artistiek best als ik Nederlands schrijf. Ik kan beter verwoorden wat ik wil zeggen, maar ook meer gevoel en emotie in mijn muziek verwerken. Ik ben altijd een liefhebber geweest van Nederlandse muziek. Ik denk dat dit komt door de rauwheid, eerlijkheid en intimiteit die de Nederlandse taal kan creëren.
Wie zijn je grootste artistieke invloeden?
Op het gebied van muziek heb ik veel bewondering voor een aantal artiesten die elk hun unieke stijl hebben. S10, Eefje de Visser, Froukje, Bente, Roosbeef, Christine and the Queens, Sylvie Kreusch, Bon Iver en James Blake zijn slechts enkele van mijn grote inspiratiebronnen. Ik bewonder de manier waarop ze hun muziek maken en hoe ze emoties in hun nummers kunnen verwerken. Het is vaak de sound of vibe van deze artiesten die mij aanspreekt en ik probeer hier ook naar op zoek te gaan in mijn eigen muziek.
Naast muziek haal ik ook veel inspiratie uit poëzie. Sylvia Plath is een schrijfster die mij erg kan inspireren door haar unieke schrijfstijl en de manier waarop ze emoties en gevoelens beschrijft. Haar werk raakt me en ik probeer dan ook vaak deze emoties in mijn muziek te verwerken. Ook Peter Verhelst is een schrijver die mij inspireert. De manier waarop hij woorden en zinnen combineert, is iets wat ik in mijn eigen teksten probeer terug te laten komen.
Kortom, zowel muziek als poëzie zijn belangrijke bronnen van inspiratie voor mij. Door te luisteren naar mijn favoriete artiesten en het lezen van gedichten van schrijvers zoals Sylvia Plath en Peter Verhelst, kan ik mijn eigen creativiteit en gevoelens uitdrukken in mijn muziek.
Waar vind je inspiratie?
Mijn inspiratie haal ik vooral uit mijn eigen leven. De ervaringen die ik opdoe, sla ik op als herinneringen of beelden in mijn geheugen en dienen als de brandstof voor mijn schrijfsels. Ik beschouw mezelf als een beeldend schrijver en mijn teksten zijn vaak doordrenkt van de beelden en emoties die deze herinneringen oproepen.
Reizen is voor mij een belangrijke bron van inspiratie. Het rijden in de trein of auto geeft me vaak een gevoel van melancholie en weemoed dat mijn creatieve geest aanspoort. Het is een moment van reflectie en introspectie waarbij ik me kan verliezen in mijn eigen gedachten en ideeën.
Ook andere artiesten en hun muziek zijn voor mij een bron van inspiratie. Een goed concert kan me zo raken dat ik geïnspireerd ben om mijn eigen muzikale verhaal te creëren. Ik houd ervan om na een concert op weg naar huis te schrijven en te experimenteren met ideeën.
Samenwerken met Jasper is een waardevolle ervaring voor mij. We vullen elkaar perfect aan. Wanneer hij me instrumentals stuurt die hij heeft gemaakt, kan ik mijn ideeën meteen vormgeven en krijgen we samen snel een beeld van wat het nummer zou kunnen worden. Het is een organische samenwerking die leidt tot de mooie creaties!
Hoe ga je op zoek naar kansen?
Als beginnende artiest is het vinden van kansen een van de grootste uitdagingen. Met een beperkt netwerk kan het lastig zijn om jezelf te promoten en je bekendheid te vergroten. Het aanmelden bij het bos was een van de eerste kansen die wij hebben benut en we zijn enorm dankbaar dat we die kans hebben gekregen. We blijven actief op zoek naar nieuwe mogelijkheden, waaronder residencies en wedstrijden voor nieuw talent. België heeft gelukkig een aantal van deze wedstrijden, waar we ons graag voor willen inschrijven en onze band willen presenteren.
Door deze stappen te nemen, geloven we dat we naamsbekendheid kunnen opbouwen in de kunstwereld. Het is belangrijk om te blijven geloven in jezelf en door te zetten, ook wanneer het soms lijkt alsof er weinig vooruitgang is. Uiteindelijk zal de juiste kans zich voordoen en kun je laten zien wat je als artiest in huis hebt. Het is een kwestie van volhouden en jezelf blijven verbeteren.