IRREVERSIBLE ENTANGLEMENTS with Moor Mother + THE ÅNGSTROMERS (AV SHOW) + ANN EYSERMANS & JOHN DIKEMAN

Vr 03 mei 2019
20:00

IRREVERSIBLE ENTANGLEMENTS with MOOR MOTHER

Irreversible Entanglements is een geëngageerd, bevrijdings gericht freejazzcollectief dat begin 2015 werd gevormd door saxofonist Keir Neuringer, dichter/muzikante Camae Ayewa (a.k.a. Moor Mother) en bassist Luke Stewart tijdens een Musicians Against Police Brutality-event, georganiseerd naar aanleiding van de moord op Akai Gurley door de politie van New York. Enkele maanden later voegde dit trio trompettist Aquiles Navarro en drummer Tcheser Holmes aan de line up toe voor een opnamedag in Seizure’s Palace in Brooklyn. Deze captatie, meteen ook de eerste keer dat dit kersverse kwintet samenspeelde, resulteerde in 2017 in het spraakmakende titelloze debuut dat verscheen bij International Anthem Recording Company (Jamie Branch, Angel Bat Dawid) en bij het punk-label Don Giovanni Records (Moor Mother, Aye Nako).

Geïnspireerd door iconische en geëngageerde freejazzartiesten zoals New York Art Quartet en Amiri Baraka of door auditieve mijlpalen als Ornette Colemans Science Fiction en Sun Ra’s Black Mass gaat Irreversible Entanglements terug naar de geest en het onderwerp dat bij het ontstaan van de freejazz centraal stond: de zwarte bevrijdings- en ontvoogdingsstrijd. De muziek van dit uitzonderlijk kwintet is even creatief en avontuurlijk als om het even welke opname van de nieuwe avant-gardejazzlichting maar biedt de luisteraar geen abstractie om zich achter te verbergen. Dit is immers krachtige muziek die de traditie zowel eert als uitdaagt en in vraag stelt, die spreekt in het heden en ons een dwingend beeld van de toekomst voorhoudt.

THE ÅNGSTROMERS play AYITI KONGO DUB - A LIVE SOUNDTRACK TO CONGO THRU KONGO

The Ångstromers is een losse groep van geluidskunstenaars en muzikanten die zich bewegen rond Brusselse Ångström Records (Aymeric de Tapol, Fujako) en het onafscheidelijke Ångstrom Mastering. Voor deze speciale gelegenheid zullen de Ångstromers-leden Frederic Alstadt (elektronica) en Nicolas Esterle (elektronica) hun ‘Ayiti Kongo Dub’ gebruiken als live soundtrack voor de droomachtige beeldcollage Congo Thru Kongo.

Ayiti Kongo Dub is een variant op de opnames die The Ångstromers realiseerden met de ritmesectie van hun Haïtiaanse medemuzikanten Chouk Bwa, Gomez Henri, Jean Rigo Aimable en Mercier Mazaka Lakwa waarbij Kongo (Vodouritueel) ceremoniële drumpartijen worden gekoppeld aan elektronica, feedback, delay, bas en omgevingsgeluid. Zo creëeren The Ångstromers als een soort van sound system, een polyritmische trance-ervaring. Congo Thru Kongo is een collage van filmische impressies vastgelegd op Super 8 door Alstadts grootvader in de late jaren zestig, toen al een decennium werkzaam in Congo. The Ångstromers zullen nu audio-visueel feedback genereren op de complexiteit van de Belgische inmenging in Congo door middel van de  bezwerende en tijd-ontwrichtende effecten eigen aan de Kongo ceremonies – een Haïtiaanse tak van Vodourites beoefend door de afstammelingen van de uit Congo gedeporteerde slaven.

Hoewel we zeker wel referenties terugvinden van invloeden als Jeri Jeri & Mark Ernestus, Adrian Sherwood & African Headcharge, Konono nr 1 of zelfs van de experimentele Super 8-film La Vallée Close van Jean Claude Rousseau, forceren The Ångstromers toch een unieke audiovisuele aanpak hun indringende Ayiti Kongo Dub soundtrack voor Congo Thru Kongo.

ANN EYSERMANS & JOHN DIKEMAN

De in Brussel residerende Ann Eysermans is componiste, improvisator (staande bas en harp) en performer. Naast haar eigen auditieve en visuele projecten is ze actief in het interdisciplinair ontwikkelings- en productieplatform voor makers ChampdAction. Na haar masterdiploma’s Muziekschriftuur [harmonie, contrapunt, fuga en compositie] in 2004 en Jazz [contrabas] in 2007 legde ze in 2014 haar Doctoraat in de Kunsten af [met felicitaties van de jury] aan de Vrije Universiteit Brussel.

Eysermans speelde eerder al samen met muzikanten die in de Oorstof-serie actief zijn als Frans Van Isacker en Audrey Lauro: Ze speelt nu voor het eerst samen op een podium met de Amerikaanse tenorsaxofonist John Dikeman, die al sinds 2014 indruk maakt in de Oorstof-serie met bands en artiesten als Universal Indians feat. Joe McPhee, Cactus Truck of Dikeman-Gebruers-Antunes… Sinds 2008 is Dikeman een van de sterkhouders van de freejazz en improvisatiescene in Amsterdam en altijd – zoals het duo met Ann Eysermans weer aantoont – op zoek naar nieuwe muzikale uitdagingen.

VVK Tickets €15, Kassa: €18
Tickets via 
​irreversible-entanglements-hetbos.eventbrite.be of in de Bosbar (zonder transactiekosten)

Ism Oorstof