8 Signaalprikken voor het klimaat / Partij Voor De Poëzie

achtergrond: Signaal festival 15 november

Bosmedewerker Danielle De Nul legde haar oor te luister bij de Partij voor de Poëzie over het nakende Signaalfestival in Het Bos. Dit is wat ze te weten is gekomen.

Partij voor de Poëzie landt binnenkort in het Bos. Op 13, 14 en 15 november krijgen acht duo’s drie dagen lang de kans om in en rond het Bos een performance/tentoonstelling/act/… te creëren. Het creatieproces staat open voor geïnteresseerde bezoekers. Op vrijdagavond 15 november volgt de voorstelling waarin de verschillende acts aan het publiek worden getoond.

De duo’s zijn samengesteld uit één literair kunstenaar en een artiest die een andere kunstvorm beoefent. Zij werden willekeurig samengebracht en gaan met het thema klimaat aan de slag.

Fotograaf Catherine Lemblé en schrijver Frederik Willem Daem laten zich inspireren door Zwitserland, waar sinds 1850 al meer dan 500 gletsjers definitief verdwenen. De laatste jaren worden sommige van hen met grote doeken bedekt in de hoop het smeltproces te vertragen. Tijdens het festival bouwen ze drie dagen aan een installatie: ‘Belvédère (Er weint so manche Träne)’’ wordt zo’n gletsjer, of wat er van overblijft. Theatermakers Julien Neirynck en Vincent Van Meenen denken na over het klimaat vanuit een lowcost-vliegtuig dat cirkeltjes draait boven Europa. Dichter-DJ Alex Deforce en zangeres-performer Vieze meisje trekken de studio in en bouwen daar een bos, trekken het bos in en bouwen daar een studio. Dichter Michaël Vandebril plaatst samen met ontwerper en illustrator Gerard Leysen 5 doemberichtenborden uit de jaren ’60 in de stad met geïllustreerde klimaatgedichten. Electronica-wizard Adriaan de Roover en dichter Lotte Dodion zoeken de grens op tussen live meditatie en massahypnose. Natuurgeluiden, tekstlagen, stemklanken en een snuifje sjamanisme: met een bezwerende soundscape proberen ze het verloren contact tussen mens en natuur te herstellen. Theater- en audiomaker Adriaan Van Aken en muzikant-producer Joris Caluwaerts maken samen PLAAT, een verzameling popitems waarop niet gezongen wordt, maar wel gesproken, gesampled en dies meer. Voor SIGNAAL 8x8 werken ze de track ‘Linkse Traantjes’ uit tot een podiumwaardige act. Dichter Jan Ducheyne & drummer Steve Slingeneyer zullen het klimaat moedwillig verder opwarmen met een live clash van geluid en verbaal vuurwerk. Humor en improvisatie in een oncontroleerbaar, naar alle kanten uitstuiterend Signaal. Drummer Pieterjan Vervondel en slammer-zangeres Prisca Agnes Nishimwe bundelen de krachten in een opzwepende live-act, een potentieel verwoestend mooie vulkaanuitbarsting van stem, ritme en oerkracht.

De Partij voor de Poëzie werd twee jaar geleden opgericht vanuit Vonk en Zonen. Het wil maatschappelijke thema’s onder de aandacht brengen in een poëtische vorm. Oorspronkelijk was de opzet een oldschool kettingbrief tussen dichters: iemand schreef een zin, iemand anders vulde aan. Nadien ontstonden ook de guerilla-acties, zoals bv de stickeractie: naar aanleiding van #metoo werd een signaalgedicht, geschreven door één dichter, op één nacht uitgedeeld en overal in de stad geplakt, op plaatsen waar de mensen zich ooit onveilig hadden gevoeld. Deze keer staat de poëtische megafoonfunctie in teken van het klimaat.