Fotograaf Han Soete

een selectie uit zijn fotoarchief

Sinds begin juli hangt er in Het Bos een nieuw beeld in de garage, genomen door fotograaf Han Soete tijdens een concert. Op de afbeelding staat het publiek te kijken naar het licht: ‘Wat gaat er gebeuren?’ Je weet als toeschouwer nooit wat het volgende nummer zal zijn, de volgende act, de volgende verrassing. Het is ergens een foto voor het publiek, want zonder hen geen concert of voorstelling.

Han Soete fotografeert deze hele zomerperiode nieuwe (muziek)residenten in Het Bos. Hij werkte als coördinator bij DeWereldMorgen en was hoofdredacteur bij Solidair. Nadien is hij zich voltijds gaan richten op zijn kunstenaarschap. Voor dit interview maakte ik een selectie uit zijn uitgebreid fotoarchief. Hij vertelde en schreef er steeds het verhaal bij.

1. De jungle van Calais

file
Ik heb nog nooit een nachtmerrie gedroomd als de verhalen die ik die dag hoorde. Het was de eerste keer dat ik schroom had om foto's te maken. Je weet dat je de foto's moet maken om de ellende waarin deze mensen terecht zijn gekomen te documenteren, maar je bent als fotograaf zo ontstelt door de omstandigheden waarin deze mensen moeten leven in één van de rijkste landen van de wereld… De vluchtelingen die er woonden waren er overgeleverd aan het recht van de sterkste. Ze hadden geen papieren en Frankrijk weigerde hen op te vangen,... Er golden in het kamp van Calais geen wetten of regels, buiten dan dat letterlijk de sterkste zijn regels kon opleggen aan de anderen.  Dat is waarom de vluchtelingen zelf het La jungle zijn gaan noemen.  De zandstrook die je ziet werd aangelegd door de politie, om zo beter te kunnen zien of er mensen probeerden te ontsnappen richting Groot-Brittannië. De politie gebruikte de strook ook om ‘s nachts het kamp te bestoken met traangas.

2. Aanslagen Brussel

file
Dit is een foto van het Beursplein in Brussel, genomen enkele uren na de aanslagen op Zaventem en het metro Station Maelbeek. De trappen van de Brusselse Beurs waren (voor mij) altijd een plek om af te spreken, elkaar te ontmoeten, ... Ik heb er menig zaterdagnamiddag en -avond gesleten tijdens mijn tienerjaren. Amper enkele uren na de aanslagen begonnen de mensen toe te stromen op het plein om er boodschappen te schrijven, bloemen neer te leggen, om samen te rouwen... Brusselaars van allerlei migratieachtergronden kwamen er samen. Maandenlang is het de plek geweest waar ze hun solidariteit konden uiten.

3. De klimaatgeneratie

file
Behoeft dit nog een uitleg?

4. Geneeskunde voor het Volk

file
Artsen van Geneeskunde voor het Volk deelden tijdens het paasweekend paaseieren uit aan de daklozen. Niet alleen stonden ze op de voorste rij in de strijd tegen Covid-19. In hun vrije uren vonden ze nog de energie om daklozen te ondersteunen.

5. Staking INEOS

file
Deze foto nam ik in februari 2020 op een staking bij INEOS tegen het ontslag van een vakbondsafgevaardigde die opkwam voor het recht van medewerknemers. De staking heeft enkele weken geduurd en heeft het bedrijf enkele miljoenen euro’s verlies opgebracht.

6. Andersglobaliseringsbeweging Genua

file
file
Genua 2001. Meer dan 200.000 andersglobalisten van over de hele wereld kwamen er betogen tegen de G8. Ze wilden hun stem laten horen tegen een wereld waar de winst voor enkelen op de eerste plaats komt ten koste van mens, milieu, klimaat dierenwelzijn, ... De betogingen ontaarden in zware rellen.  De politie viel ook het perscentrum binnen waar wij toen werkten. Sommige journalisten werden zwaar toegetakeld door de politie.  Meer dan tien jaar na de feiten werd de politie veroordeeld voor deze overdreven gewelddadige reactie op het protest.

7. De Zinneke Parade

file
Als Brusselaar blijft De Zinneke Parade een speciale plek voor me hebben. Om de twee jaar komen de zinnekes op straat.  Ze hebben dan bijna twee jaar gewerkt om de parade in elkaar te steken. Het is een samenwerking tussen kunstenaars, jongerenwerkingen, bejaardentehuizen, psychiatrische instellingen, scholen, vrouwenorganisaties, wijkcomités, ... Er komen ook elk jaar meer dan 100.000 mensen naar kijken. Het hele gebeuren is magisch.  Ik heb een paar keer de hele parade en de voorbereidingen maandenlang gevolgd en ook andere fotografen begeleid in het beeld brengen ervan. Als er iets is dat ik mis sinds ik uit Brussel weg ben, dan zijn het wel de zinnekes.

8. Ardennen 2019 - 2020

file
Tot de 19de eeuw waren de Ardennen één groot beukenbos. Het stond bekend als het donkerste bos van Noord-Europa. Tijdens de industriële revolutie is men de bomen beginnen rooien om te gebruiken als brandhout om staal te maken. Pas toen nagenoeg de hele Ardennen gekapt waren, kwam men met betere technieken om staal te maken en is men het bos gaan heraanplanten, voornamelijk als landbouwgebied. De laatste decennia krijgen veel bomen echter amper tijd om te groeien. Men rooit ze reeds als ze amper volwassen zijn. Wat wil je ook in een land waar de minister van milieu over bomen zegt dat ze dienen om gekapt te worden. Ik kende het verhaal van de Ardennen een beetje, maar toen ik de foto in een eerste versie publiceerde op Facebook is er een staalarbeider die me uitgebreid het hele verhaal uit de doeken heeft gedaan.

9. Volkse wijk Hoboken

file
Een speelpleintje in een volkse wijk van Hoboken werd door het stadsbestuur gesloten omdat een paar buren klaagden over overlast. De kinderen en hun ouders hebben dan verschillende acties opgezet om het speelplein weer open te krijgen. Met succes.

10. Lockdown Antwerpen 2020

file
Het lege stadscentrum had iets bevreemdend. Ergens is dit een clichébeeld van de stad, maar door het beeld op zwart film te maken krijgt het voor mij iets extra. Het wordt als het ware tijdloos.  Het had evengoed een halve eeuw geleden kunnen gemaakt zijn, want ook op postkaartjes van die tijd staan er meestal geen mensen op de foto.  Je moet al goed kijken om te weten dat het vandaag werd gemaakt. De kathedraal heeft trouwens van +/- 1945 tot 2000 in de steigers gestaan.  Nu dus opnieuw. De kathedraal in de steigers is misschien meer het typische beeld van Antwerpen dan de kathedraal zonder steigers.

Meer info over het werk van Han Soete via ☛ https://hansoete.be
en https://www.flickr.com/photos/hansoete/