×
it's time!

Ankerrui 5-7
B-2000 Antwerpen

Het Bos Agenda Projecten ▾ Meer

✓ Grid

Text

Background

Idris Ackamoor & The Pyramids!


In 1970 waren Idris Ackamoor, Margo Simmons & Kimanthi Asante studenten op Antioch College, Ohio, waar ze samen muziek studeerden en lid waren van Cecil Taylor’s  Black Music Ensemble. De spiritual jazz, denk aan John & Alice Coltrane en Pharoah Sanders, was toen al een paar jaar doorgebroken en de drie werden hierdoor duidelijk beïnvloed. Aangevuurd door de burgerrechtenbewegingen waren Afro-Amerikanen in die tijd meer en meer op zoek naar hun roots, zoals bv Sun Ra. De drie studenten maakten als een van de weinigen in 1972 de oversteek naar Afrika, en trokken een jaar lang door het continent, kriskras van Marokka tot Kenya.

Toen ze terugkwamen met een berg aan invloeden maakten ze drie eigenzinnige platen, die alledrie gekenmerkt worden door hun eigenzinnige mix tussen spiritual jazz en Afrikaanse percussie. Na de laatste plaat in 1976 hielden ze het voor bekeken, en de platen, uitgegeven in eigen beheer op 1000 exemplaren, kregen een cultstatus onder jazzkenners.

Meer dan dertig jaar later kwamen de Pyramids terug samen voor een eenmalig reünieconcert, dat al snel werd gevolgd door een Europese tour. Daarna volgden er nieuwe platen en meer tours, en vorig jaar brachten ze An Angel Fell uit, die bewijst dat de band meer is dan een trip down memory lane. De veelzijdigheid van de plaat komt naar boven in de muziek, waar ze niet schromen om elementen van reggae, funk, soul,... over te nemen, en ook in de themas die ze aansnijden: kritiek op de manier waarop we omspringen met onze planeet, er wordt hommage gebracht aan Michael Brown, die vermoord werd in Ferguson door een politieagent.

Hun liveshows barsten van energie, en hun passage in Het Bos op zaterdag 12 oktober zal gegarandeerd memorabel worden!

(tekst door Bosmedewerker Ewout Callens)

Agenda: Zaterdag 12 Okt: IDRIS ACKAMOOR and The PYRAMIDS + BLACK ZONE MYTH CHANT