×
it's time!

Ankerrui 5-7
B-2000 Antwerpen

Het Bos Agenda Projecten ▾ Meer

✓ Grid

Text

Background

Nieuws
Het Bos en De Imagerie organiseren op zondag 6 maart een publieke samenkomst!

Changing Gears nodigt Jonas Staal en The Center For Political Beauty uit voor een lezing (in het Engels). Benjamin Verdonck lijmt deze zondag aan elkaar en toont zijn miniatuurvoorstelling "One More Thing". We presenteren ook de tweede editie van Rooilijn, een publicatie over de werelden in en rond Het Bos.

CHANGING GEARS
Publieke Samenkomst. Twee lezingen,
een publicatie en een minitheater.
BENJAMIN VERDONCK * JONAS STAAL  * THE CENTER FOR POLITICAL BEAUTY  * ROOILIJN 

De Berlijners van -THE CENTER FOR POLITICAL BEAUTY- zijn ervan overtuigd dat kunst moet uitdagen en de toeschouwer tot actie aanzetten. Ze gebruiken de term: aggressive humanismPolitical Beauty staat voor de mogelijkheid om morele mislukkingen en morele schoonheid te visualiseren tegen de achtergrond van oorlogen en genocides. Van bruggen over de Middellandse zee tot gezinsherenigingen door middel van herbegravingen tot confronterende kruisen en symbolische kerkhoven. Van de herinnering aan de Holocaust moet volgens oprichter Ruch niet alleen geleerd worden. Er moet daadwerkelijk actie uit voortkomen. In deze -Tegenlicht - documentaire- stelt Ruch: “Wat zullen wij tegen onze kinderen zeggen, als ze vragen wat wij deden tijdens de grote vluchtelingencrisis?”

-Frieze Magazin:  "Acting Up"
-The Guardian : "Art group removes Berlin Wall memorial in border protest"
-New York Times : "Migrant’s Funeral in Berlin Highlights Europe’s Refugee Crisis"

-JONAS STAAL- is de oprichter van New World Summit, een artistieke en politieke organisatie die zich bezig houdt met het organiseren van alternatieve parlementen. Alternatief omdat het parlement bestaat uit groeperingen die worden uitgesloten van democratie. Ondertussen vonden zes van zulke “alternatieve parlementen” waaronder ook eentje in de -Brusselse KVS-. Door middel van kunst, wil hij aandacht schenken aan deze mensen die onder de noemer van democratie slachtoffer zijn geworden van de war on terror. Zo heeft hij onder andere de Koerdische vrouwenbeweging uitgenodigd uit Rojava (noorden van Syrië), waar in 2012 een stateloze democratie is uitgeroepen op basis van principes als zelfbestuur en gelijkheid van gender. Jonas Staal zal onder andere uitleggen wat zulke stateloze staten (ofte stateless states), zoals in Rojava, juist inhouden. In welke mate is het mogelijk om dit concept te gebruiken voor andere regio's of landen? 

Naast de politieke inhoud van zijn project, hecht hij ook veel belang aan de vormgeving van deze pop – up parlementen. Welke impact heeft de vorm van het parlement, cirkelvormig of rechthoekig, op de communicatie tussen de diverse vertegenwoordigers? Wat is het verschil tussen een bijeenkomst in open lucht of in een gesloten ruimte, als de deelnemers op stoelen plaatsnemen of op lange banken?

"Ik wil geen kunst maken in een zogeheten democratie. Ik wil de democratie mede vormgeven.benjamin (uit: Kunst ter verdediging van de democratie, Jonas Staal, 2012)

-Mo Magazine :  "Terrorisme is geen staatsrechtelijk begrip"

-BENJAMIN VERDONCK- is acteur, schrijver, beeldend kunstenaar en theatermaker. Benjamin bespeelt zowel de reguliere theaterzaal als de publieke ruimte. Boomhutten en vogelnesten zijn hem niet vreemd. Hij is al sinds de late jaren 1990 betrokken bij Scheld’apen en Het Bos. Zijn projecten hebben titels als Hirondelle/Dooi Vogeltje/The Great Swallow of NOTALLWHOWANDERARELOST of HANDVEST VOOR EEN ACTIEVE MEDEWERKING VAN DE PODIUMKUNSTEN AAN EEN TRANSITIE NAAR RECHTVAARDIGE DUURZAAMHEID of DISISIT. Onder de noemer EVEN I MUST UNDERSTAND IT bundelt Benjamin Verdonck een cluster van nieuwe autonome werken, theaterprojecten en acties in de openbare ruimte, die elk op hun manier verbeeldingsrijke proposities zijn over hoe kunst de werkelijkheid mee kan vormgeven in plaats van er enkel op te reflecteren.  Benjamin Verdonck lijmt de zondag aan elkaar, en presenteert "One More Thing", met muzikale begeleiding door David Edren.

-ROOILIJN- is een publicatie over de werelden in en rond Het Bos. Deze keer met veel dennenbomen, metal, Finnen, maatschappij, crisis en tekst.
Door en met o.a. Lotte De Bruyne, Ruben Demasure, Paul Poet, Dominique Willaert, Una Hamilton Helle, Colin Matthes, Antti Tolvi, Thomas Verstraete, Pascal Gielen en Michiel Vandevelde. Een exemplaar voor iedereen. Beperkte oplage. 

Praktisch
Ontbijten vanaf 9 uur. Changing Gears start om 13 uur.  Einde voorzien omstreeks 17 uur. De prijs voor het Changing Gears luik bepaal je zelf bij inschrijving

→ http://www.hetbos.be/agenda/2016/3/6/#760

→ Project: rooilijn
 

Geplaatst op 18.01.16