×
it's time!

Ankerrui 5-7
B-2000 Antwerpen

Het Bos Agenda Projecten ▾ Meer

✓ Grid

Text

Background

Zondag
2
okt
09:00
OTARK BREAKFAST CLUB

Het ongeëvenaarde ontbijtconcept van Otark Productions. Kraakverse producten in verfijnde artisanale gerechten!
Ontbijt in Het Bos van 9u tot 15u

→ Project: OTARK BREAKFAST CLUB
14:00
EEN ONZICHTBARE STAD (publieke samenkomst)

Twee lezingen, een projectvoorstelling, een tentoonstelling en een debat
Met Pascal Gielen, Eric Corijn, Thomas Verstraeten en werk van Hans Eijkelboom

van 14u tot 18u.

Hoe kunnen we de voortdurend veranderende, stedelijke realiteit bevatten en begrijpen? Is er een mogelijkheid om als kunstenaar die stedelijke complexiteit te verbeelden. Of zijn die pogingen ijdel en moeten we ons simpelweg neerleggen bij de ongrijpbaarheid van de wereld? Socioloog Pascal Gielen en cultuur losoof Eric Corijn onderzoeken samen met kunstenaar Thomas Verstraeten het gebrek aan adequate beeldvorming van onze superdiverse, complexe steden. Het fotografische werk van kunstenaar Hans Eijkelboom is getuige.

Programma:

14u: THOMAS VERSTRAETEN — De parade van mannen, vrouwen en diegenen die vanuit de verte op vliegen lijken, een projectvoorstelling.

De parade van mannen, vrouwen en diegenen
die vanuit de verte op vliegen lijken is een project in volle ontwikkeling. Op 20 mei 2017 maakt beeld- en theatermaker Thomas Verstraeten met Desingel, detheatermaker en Het Bos een film van een grote parade. Die parade is een menselijke sculptuur bestaande uit 1000 Antwerpenaren van alle mogelijke achtergronden en gemeenschappen, samengebracht in 50 categorieën. Samen vormen zij een beeld van de stad van vandaag. Enerzijds is De parade een ode aan de straat, een viering van de rijke, diverse publieke ruimte en zijn bewoners, maar anderzijds problematiseert ze onze eenzijdige, ordenende blik op diezelfde publieke ruimte.

15u: PASCAL GIELEN — Onderbroken stad: artistieke bouwstenen voor stedelijke gemeenschappelijkheid

Pascal Gielen is hoogleraar kunstsociologie en cultuurpolitiek. Hij zoekt naar antwoorden op vragen als: Hoe dragen kunstenaars bij aan het publieke en civiele domein in steden? Wat met het paradigma van de zogenaamde ‘creatieve industrie’ en de ‘creatieve stad’ die vandaag nogal vaak door beleidsmakers wordt omarmd? Hoe kunnen kunstenaars zich daartoe verhouden, en moeten we niet met alternatieve voorstellen komen?

16u: ERIC CORIJN — Een stad is geen land

Eric Corijn is cultuur filosoof en sociaal wetenschapper. Hij stelt dat een stad geen land is. Een land steunt op een gedeelde geschiedenis. In een stad moet een gedeelde lotsbestemming worden verteld. Zo’n toekomstbeeld staat buiten de gevestigde gemeenschappen, die net moeten worden opengebroken in de richting van verbinding. Stedelijk samenleven is intercultureel, interreligieus, meertalig. Net die interfaces zijn de werkomgeving van kunstenaars en onderzoekers om het nieuwe verbeelden uit te zoeken.

17u: DEBAT met het publiek — gemodereerd door WOUTER HILLAERT, theatercriticus en hoofdredacteur van rekto:verso

Doorlopend van 14u - 18u: HANS EIJKELBOOM — Fotonotities 1992-2007, een keuze uit het fotografisch dagboek

Fotograaf Hans Eijkelboom speelde een belangrijke rol in de toe-eigening van een alledaagse, franjeloze fotopraktijk als conceptuele methode par excellence. Van 1992 tot 2007, vijftien jaar lang, maakte hij elke dag ‘fotonotities’. Het monumentale resultaat is een als dagboek vermomde amateur-antropologie van the global village op de drempel van de eenentwintigste eeuw: nu eens jonge Afro-Amerikanen met Scarface-shirts in New York, dan weer Chinese mannen van middel- bare leeftijd in horizontaal gestreepte polo’s in Shanghai of winkelende moeder-en-dochter-paren in Parijs. Eijkelbooms objectieve blik persifleert die van de sociale wetenschappen – veel van zijn fotoreeksen gaan willens nillens over kleding, over uniformen, over vestimentaire codes en conventies – maar verraadt tegelijk ook een zekere humanistische sympathie die ook Sander niet vreemd was: zijn droom van het totale overzicht, van een geordende, encyclopedische kijk op de zaken, is géén machtsdroom. Het fotografische structuralisme van Hans Eijkelboom eindigt niet met het einde van de mens, maar met een open, vragende blik naar de toekomst.

Productie: d e t h e a t e r m a k e r
Coproductie: Het Bos & deSingel
I.s.m. ARIA (Antwerp research institute for the Arts) en M hka.

20:00
KING KHAN AND THE SHRINES + PRINCE BEASTLY

Hotsjumenas & Het Bos proudly present!

KING KHAN AND THE SHRINES
"Imagine Roky Erickson backed by the Sun Ra Arkestra or Wilson Pickett and The Velvet Underground, or picture the lovechild of Anubis and Kali. King Khan & the Shrines is more than a psychedelic soul band with a spectacle of a stage show. They are a cult musical phenomenon and simply one of the most entertaining groups the world has seen and heard since the days of Ike & Tina."

+ PRINCE BEASTLY

Dj The Mad Postman

Tickets: 12€